TV

’Kärlekskoden’ hör inte hemma i SVT

Av: 

Jan-Olov Andersson

TV

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson om dejtsatsningen

SVT kallar sitt dejtingprogram för ”vetenskapligt”.

Men premiärprogrammet handlar också om att ranka deltagarna efter utseendet. ”Kärlekskoden” är ett program som absolut inte borde platsa i public service-tv:s tablå.

Somliga – en del tv-skribenter, en del borgerliga politiker – tycker att fina gamla Sveriges Television, public service-tv som det är, bekostat med licenspengar och allt, ska vara lite finare i kanten och bara sända nyheter, samhällsprogram och kultur.

Underhållning, det kan man överlåta åt reklamkanalerna.

En åsikt jag inte alls delar. Det är viktigt att SVT också gör de breda underhållningsprogrammen. Inte minst för att de ofta också gör dem bättre än reklamkanalerna.

Men det finns en lägsta-nivå som man ibland tyvärr underskrider.

”Kärlekskoden” är ett av de värsta exemplen.

Nästan som vilket sketet ”The bachelor” eller ”The bachelorette” som helst, uppiffat med lite påklistrad ”vetenskap”.

Vi får följa Staffan och Gretas jakt på kärleken. De har åtta män och kvinnor var att välja mellan. Alla är kring 30-strecket, eller lite under eller över. Alla ser trevliga ut och verkar vara högst normala människor. Det gäller även den deltagare som har ett knallrött skägg som täcker halva ansiktet och som… ska vi säga, gör att man omöjligt inte kan se något annat än just ett knallrött skägg när han klipps in i rutan.

Tv-konceptet har skapats av tv-fabriken Endemol.

För att det ska verka lite annorlunda och lite mer djupsinnigt och lite vetenskapligt, genomförs ett antal blindtester kring doft, röst och rörelsemönster.

Fåniga och utdragna scener där Staffan och Greta i blindtester får lukta på kandidaternas t-shirts, lyssna på deras röster och se hur de rör sig när de promenerar.

Den ständigt leende programledaren Henrik Fexeus en sådan där person som absolut ”går genom rutan”. Han är känd som mentalist, tankeläsare och föreläsare och åtminstone de två första beskrivningarna gör att man – om man inte tror på sådant han håller på med – kan kalla honom för en bluffmakare. Men det är min åsikt. Andra tycker säkert annorlunda.

Så långt är ”Kärlekskoden” erbarmligt fånigt och långtråkigt.

Sedan mot slutet ska Staffan och Greta rangordna deltagarna efter deras utseenden.

De får visserligen ha kläder på sig, det är inte Miss Universum där folk poserar i baddräkter. Men att SVT sänder ett dejtingprogram där en sådan form av skönhetstävling är ett viktigt inslag, är absolut under public service-tv:s värdighet och ingår knappast i deras uppdrag mot svenska folket.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert: