Blom: ”Det var som en hyllning av nazister”

avJon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Matprofil rasar mot Filip & Fredrik – fick inte veta att han drack Hitlers champagne

1 av 2 | Foto: FÅR KRITIK Filip Hammar och Fredrik Wikingsson öppnade direkt i tv en flaska champagne som tillhört Adolf Hitler.

Vinexperten Edward Blom bjöds in av Filip och Fredrik för att smaka på en flaska champagne i Kanal 5:s ”Breaking news”.

Men han fick inte veta att flaskan hade tillhört Adolf Hitler.

– Jag kände mig helt blåst. Det blir som en hyllning av nazisterna, säger han.

Det var i onsdagens ”Breaking news” som Filip Hammar, 36, och Fredrik Wikingsson, 37, bestämde sig för att provsmaka en flaska champagne som ska ha stulits ur Adolf Hitlers bunker efter Tredje rikets fall 1945.

Som expertutlåtare hade de hyrt in matprofilen och historikern Edward Blom, 40. Men det fanns ett problem: man brydde sig inte om att informera Blom om champagnens före detta ägare – eller att det har ryktats om att flaskan skulle innehålla cyanid.

”Jag blev lurad”

När han fick veta det blev Edward Blom upprörd och konfronterade Filip och Fredrik strax innan det var dags för inspelning.

Foto: Bunker- buteljen.

– Då skyllde de på att de ”inte hade haft tid” att upplysa mig om alla detaljer. Men det är ju en ganska central del i det hela att den tillhörde Hitler och kan vara förgiftad, säger han.

Edward Blom säger att han trots allt tackade ja för att han inte ville få rykte om sig som någon som ställer in med kort varsel.

– Men jag ångrar det i efterhand. Jag kände mig helt blåst av dem, jag lurades in i det här. Det blir som en slags kult eller hyllning av nazisterna när man tycker att saker som har nuddats av Hitler är så speciella att vissa är beredda att betala miljoner för det. Det är farligt att göra ikoner av nazisterna, säger han.

Bottensiffror

Fredrik Wikingsson viftar bort kritiken och menar i ett sms till Nöjesbladet att grollet är utrett nu.

– Asch, vi har pratat med Edward och allt är soft. Vi siktar givetvis på mer Edward i programmet, skriver han.

Endast 135 000 tittare såg onsdagens program, enligt MMS.

Det är en av de lägsta tittarsiffrorna för ett Filip och Fredrik-program någonsin, men via sms försöker Fredrik Wikingsson vända det till något positivt:

– Vi gick upp i målgrupp! Ha, ha, skriver han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM