Byhåleskräck, klassisk svensk relationsångest och mästerlig dystopi

avKarolina Fjellborg

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”Requiem”, ”Scener ur ett äktenskap” och ”The handmaid’s tale”.

Requiem


Gillar man att bli skrämd kan man välja sämre än den här brittiska serien i sex delar, som frossar i klassiska skräckgrepp på en botten av mystisk byhåla. Lydia Wilson är Matilda Grey – en cellist vars deprimerade mamma plötsligt begår självmord inför hennes ögon, och lämnar efter sig en låda med gamla foton och tidningsklipp, som får Matilda att åka till ett litet samhälle på den walesiska landsbygden, för att nysta i mammans koppling till en flickas försvinnande över 20 år tidigare. Ruskigt värre.
Netflix


Scener ur ett äktenskap


Som ni säkert har märkt har SVT tagit det faktum att det i år är 100 år sedan Ingmar Bergman föddes på allvar, med Bergman både på längden och på tvären. Och nu är det dags för en av mina personliga favoriter – dramaserien "Scener ur ett äktenskap". Sex delar kraftig relationsångest med Liv Ullmann och Erland Josephson, om en tvåsamhet i fritt fall. Den briljanta dialogen är såklart förankrad i 70-talet – men det mesta som sägs, precis som det som inte sägs, är tidlöst. En svensk klassiker.
SVT Play. Premiär på onsdag

Foto: SF.
”Scener ur ett äktenskap”.

The handmaid's tale


Den 26 april smäller det, högt, då förra årets klart bästa serie – baserad på Margaret Atwoods dystopiska bok om en nära framtid där USA har blivit en fundamentalistiskt kristen diktatur där fertila kvinnor hålls som barnafödande slavar – är tillbaka med en andra omgång. Men värt att flagga för är ju också att den första, fulländade säsongen nu visas i SVT, för den breda massan tittare som kanske inte redan har sett den på HBO Nordic. Tv-serier blir inte vare sig bättre, viktigare eller otäckare än så här.
SVT Play. Premiär på söndag


1 av 4

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ARTIKELN HANDLAR OM

Serier

Netflix

HBO