Janne Josefsson

Janne Josefsson i tårar under firandet

avLouise Åström

Berättar i SVT:s jubileumsprogram om starka minnet

1 av 4 | Foto: SVT
Janne Josefsson i SVT:s jubileumsprogram.

Janne Josefsson blir tårögd i SVT när han berättar om ett av sina starkaste minnen från sin karriär.

Under filmandet av en dokumentär om trafficking mötte han en ung kvinna vars livsöde han aldrig glömmer.
– Det var så fruktansvärt hemskt. Det är bland det jävligaste jag filmat, säger Janne Josefsson till Nöjesbladet.

SVT firar 60 år med ett stort jubileumsavsnitt där många av kanalens kända profiler är inbjudna. En av dem är Janne Josefsson, 64. I programmet blir han rörd till tårar när han berättar om en dokumentär som han aldrig kommer att glömma. Det var strax innan "Uppdrag granskning" drog igång som han åkte till Litauen och gjorde två dokumentärer om fenomenet 'trafficking'.

Vid ett tillfälle i dokumentären träffar Janne Josefsson en ung kvinna, Zussana. Hon har gripits av polis, är 14 år gammal och har rymt från ett barnhem, berättar hon. Hon utnyttjas sexuellt och tar droger.
– Hon är i sin hallicks våld. Han var på väg att sälja henne för 10 påsar heroin eller någonting till Turkiet. Det var så fruktansvärt hemskt. Det är bland det jävligaste jag filmat, säger Janne Josefsson till Nöjesbladet.

”Man är ju människa”

I programmet berättar Josefsson att han anser att polisen gjorde fel som släppte in honom för att intervjua kvinnan.
– Jag kände där att vi exploaterade henne som alla andra jävlar även om vi har ett väldigt gott syfte och därför blev jag väldigt berörd av det. Samtidigt har jag stått i sådana här situationer många gånger. Jag hade aldrig kunnat fortsätta att vara journalist om jag tagit hand om henne, tagit hem henne till Sverige och adopterat henne. Men man är ju människa. Jag var berörd då och jag blev berörd i sändningen också.

För att hjälpa kvinnan köpte Josefsson och kollegan Hannes Råstam nya glasögon till henne. De gamla var spruckna.

Jobbade med att stjäla parfymer

I en senare programserie sökte Josefsson upp Zussana, som då bodde i Prag. Hon hade tagit in på ett hem för hemlösa personer, jobbade med att stjäla parfymer och använde tunga droger, berättar Josefsson.

Inför jubileumsprogrammet undersökte han med hjälp av den tolk som hjälpt honom sedan första programmet, vad som hänt med Zussana. Hon är i dag i 30-årsåldern.

– Och hon har fått en son som är åtta år. Hon lever väldigt påvert. Hon städar och har tre jobb. Hon är ensamstående. Men hon lever fortfarande.

Vad är det som driver dig och får dig att orka göra dessa reportage?
– Det är helt enkelt att jag vill skildra sociala missförhållanden och orättvisor. Trafficking var ett rätt okänt fenomen här i slutet på 90-talet. Prostitution har ju funnits. Men det här är helt enkelt fattiga unga tjejer i öst och kåta gubbar i väst och kriminella hänsynslösa ligor där emellan. När detta blev ett fenomen som dök upp i Sverige tänkte jag att det här ska jag skildra. Det är klart att det blir obehagligt och det har jag inte svårt för. Men när man ser att framför allt barn far illa. Det blir överjävligt. Samtidigt ska vi skildra det. Men jag glömde aldrig henne, säger han.

SVT:s jubileumsprogram sänds den 25 november klockan 20:00 i SVT1.

ARTIKELN HANDLAR OM