”The tale” – en film du inte bör missa men aldrig lär vilja se igen

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: HBO.
”The tale”.

RECENSION Laura Dern spelar huvudrollen i Jennifer Fox självbiografiska, modiga film om sexuella övergrepp, förvridna minnen och lögner man drar för sig själv för att kunna överleva.


The tale

HBO Nordic

Av Jennifer Fox, med bl a Laura Dern, Ellen Burstyn, Jason Ritter, Elizabeth Debicki och Frances Conroy.


DRAMA Dokumentärfilmaren Jennifer Fox gör upp med sitt såriga förflutna i självbiografiska "The tale". En svår, modig och kraftfull film om sexuella övergrepp, förvridna minnen och lögner man drar för sig själv för att överleva, som samtidigt som den är djupt personlig anländer som ett självklart centralverk för Metoo-rörelsen (även om den spelades in innan det fanns en hashtag), kring maktstrukturer, utsatthet och samtycke.
Laura Dern spelar Jenny Fox. En firad dokumentärfilmare i 50-årsåldern som lever ett gott liv med sin sambo (Common) i New York – tills ett upprört samtal från hennes mamma Nettie (Ellen Burstyn) tvingar henne att nysta i sina egna, opålitliga minnen och omvärdera händelser i sin barndom.
Nettie har nämligen hittat en gammal uppsats, där hennes då 13-åriga dotter beskriver sina första sexuella upplevelser som någonting "så vackert" – när de i själva verket, med en vuxens ögon, är allt annat.
Det var sommaren 1973, på en hästfarm i Virginia, som en ung, på uppmärksamhet utsvulten Jenny hamnade i klorna på två karismatiska mentorer. Den svala och omöjligt tjusiga ridinstruktören mrs G (Elizabeth Debicki) och hennes älskare, löpcoachen Bill (Jason Ritter).
Men vad var det egentligen som hände mellan de tre?
Den 13-åriga Jenny konstruerade en historia som gick att leva med – en historia om sexuellt uppvaknande, kärlek och en sorts mognadsprocess att vara stolt över. Och den historien har Jenny levt med i decennier. Men mellan raderna i uppsatsen finns en helt annan, outhärdlig berättelse, om våldtäkt, makt, sexuella rovdjur, en ansatt liten flicka och förträngning.
För att få klarhet i och konfrontera sitt förflutna söker Jenny upp de som var där – andra barn och ungdomar som var på gården, en åldrande mrs G (Frances Conroy) och en äldre, nu celeber Bill (John Heard). Och hon har även konversationer med sitt eget, trotsiga 13-åriga jag (Isabelle Nélisse).

Fox blandar många olika innovativa och iögonfallande berättargrepp, och låter hela tiden gränsen mellan fakta och fiktion vara luddig. Ibland blir det rörigt – men även det funkar i ett sammanhang där själva poängen är att upplevelserna är undanträngda och minnena bedrägliga.

En jobbig, men betydelsefull, film – vars like du förmodligen aldrig har sett. Och kanske inte heller kommer att vilja se igen.


”The tale” har premiär på HBO Nordic den 27 maj


Se det här också: Om du vill se mer av Elizabeth Debicki, som är suverän som mrs G – se "The night manager" på C More.


Visste du att... Laura Dern och hennes mamma Diane Ladd har spelat mot varandra många gånger? Bland annat i HBO-serien "Enlightened" och i "Natten med Rose", som de båda Oscarsnominerades för 1992.


Just nu... väntar vi på att få återse Laura Dern som Renata Klein i säsong två av HBO-succén "Big little lies", som kommer nästa år.


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

HBO

Laura Dern

MeToo

Film