”Som att få en rak höger”

TV

Markus Fagervall om livet efter ”Idol”: Jag hade lördag från januari till september

1 av 7 | Foto: Stärks i underläge På fredag förvandlas Markus Fagervall till förra årets ”Idol”-vinnare. Nu kan sångaren se tillbaka på ett succéår. Men också flera bakslag, som att ha blivit kickad från årets julgala. ”Jag tänkte, vad i helvete är det frågan om nu. Men jag känner att jag blir stärkt av att vara i underläge – nu är det bara att jobba asset av sig”, säger han.

”Idol”-vinnare, ett succéalbum och över 100 spelningar.

Dumpad av skivbolaget, kickad från Julgalan och nästan lämnad av flickvännen.

Två sidor av samma år.

– Jag blev helt golvad när jag kom hem från turnén, säger Markus Fagervall.

Tillbaka till brottsplatsen.

Övertorneåsonen Markus Fagervall, 25, sitter utanför gymmet på Hotel Anglais mitt i centrala Stockholm.

För ett år sedan var hotellet hans hem. När han checkade ut efter drygt två månader gjorde han det som ”Idol”-vinnare 2006.

– Det har varit ett fantastiskt år. Mycket och jobbigt på samma gång. Första utmaningen var att spela in skivan och sedan dra ut på turné. På våren var det hur mycket spelningar som helst. Det blev lugnare ett tag och sedan mycket turnerande igen, säger Markus Fagervall.

Så mycket att han var dömd att kraschlanda.

Då kom baksmällan

När Markus återvände hem till Stockholm igen – efter nio månader som nyutexaminerad rockstjärna – kom baksmällan.

– På ett sätt var jag beredd, fast ändå inte. Jag hade haft lördag från januari till september. Bara jävla kul. Efter det har jag haft måndag i två och en halv månad i sträck. Att komma hem från turnén var som att få en rak höger. Jag blev helt golvad, säger han.

Van vid hysteriska fans, partyn och ett intensivt flackande runt Sverige blev lugnet hemma förödande för norrlänningen.

– Det var så jävla svårt att komma tillbaka för allt var tråkigt. Ingenting kändes roligt. Direkt när jag kom hem ställde jag klockan och tänkte att nu jävlar ska jag ta tag i vardagen. Jo, tjena. Första veckorna vaknade jag fyra på eftermiddagarna. Jag tänkte ”jaha, is this it?” Det tog ett par månader att komma tillbaka igen.

Hur var de månaderna?

– Jag funderade mycket på vad jag skulle göra härnäst. Man tänker så det knakar men ändå är man helt inaktiv i sitt sysslande. Man orkar som inte. Jag hade ingen apati för musik, men för vardagen.

”De sa fuck off”

I samma veva bröts samarbetet med skivbolaget Sony BMG. Vad hände?

– Ja, så kom det där med skivbolaget – klart att det blev tungt. De ville att jag skulle släppa en ny skiva i oktober och jag kände att jag inte skulle hinna med det. Jag var på turné till första september och plattan skulle ha varit klar redan i augusti. Jag ville släppa en skiva i början av året och då sa de fuck off. De sa att de hade mycket artister från utlandet och att de inte ville jobba med mig mer.

Blev du förvånad?

– Ja, jag kan tycka att det var lite konstigt. Jag har sålt mycket plattor, spelat en massa och skaffat fler fans på vägen när jag har giggat. De har gjort ett misstag helt enkelt. Inte är det något annat.

Det låg inget bråk bakom?

– Nja, vi snackade och förstod varandra. Det är klart att det är tråkigt att inte ha ett skivbolag men samtidigt känner jag att det är jätteskönt att vara fri. Nu slår jag i underläge och jag har oftast presterat bäst i såna lägen – oavsett om jag har fått nicknames i skolan, hockeyn har gått dåligt eller om folk har jävlats.

Men brytningen med skivbolaget är inte den enda för Markus den här hösten. För drygt tre veckor sedan hade sångaren premiär med Julgalan 2007 tillsammans med bland andra Andreas Johnson, Sonja Aldén och Jerry Williams.

Bara några dagar senare fick Markus sparken – för att sedan göra comeback igen.

– Det var kommunikationsbrist mellan mig och arrangören. Det var en extragrej som jag skulle göra på middagen innan showen i Skellefteå som inte var som vi hade kommit överens om. Tyckte jag.

– Vi rök ihop där uppe och det slutade med att jag fick kicken. Sedan snackade vi igen, blev sams och jag fick tillbaka jobbet.

”En riktig svacka”

Hur har det varit att hålla liv i ditt förhållande under det här hektiska året?

– Det var jävligt tungt med Zara ett tag i våras under den längsta turnésvängen. Då träffades vi nästan ingenting. Hon var stekt och sa att hon inte visste om hon pallade att vara tillsammans längre. Vi hade en riktig svacka. Det var jävligt mycket ångest.

Vad hände?

– I somras åkte vi utomlands för att se om vi skulle fortsätta vara tillsammans eller inte. Vi bestämde att vi kör. Bära eller brista och so far känns det bra.

Och kontakten med vännerna?

– Jag har blivit kallad ”mannen som slutade höra av sig” av vissa kompisar.

Hur var det att höra sånt?

– Skittrist. Men det är priset man får betala för ett sånt här år och är de kvar efteråt så står jag med öppna armar. Kom och krama mig om du vill – och gör du inte det så förstår jag. De bästa vännerna är kvar.

”Omställning”

Det har skrivits en del om ditt rockleverne under året, bland annat om en vild efterfest på ett hotell i Växjö. Hur har du påverkats av skriverierna?

– Det jobbigaste är att jag får ta en helt annan diskussion med min familj. Farmor har ballat ut helt och hållet och morsan ringer och undrar vad fan som hänt. Det är inte kul. Det är en omställning för min familj där uppe. Folk ringer hem helt plötsligt. Men jag tänker inte på det så mycket. Jag tycker fortfarande att det är kul att partaja och jag kommer inte att sluta med det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol