Så blir Filip & Fredriks nya program i Kanal 5

avLinn Elmervik

TV

Tv-duon still going strong: ”Det ska nog till något riktigt mörkt”

1 av 5
Filip & Fredrik.

I sitt nya program ”Jorden runt på sex steg” reser Filip & Fredrik jorden runt i jakt på kända människor.

Efter 20 års vänskap skulle inte ens ett mord sätta stopp för duons fortsatta samarbete.

– Om jag skulle öppna Filips frys och hitta ett människohuvud där hade det nog inte varit några problem. Jag skulle se det som podmaterial, säger Fredrik.

De har agerat parterapeuter, talkshowvärdar och gjort dokumentärfilm. I höst tar sig Filip & Fredrik an nästa projekt.

I ”Jorden runt på sex steg” undersöker de om Six degrees of separation, teorin om att alla personer i världen känner varandra via relationer mellan högst sex personer, fungerar.

– Filip har pratat länge om att det här konceptet är fascinerande. Det finns en fin humanistisk, ”världen är liten”-tanke i det, och mig veterligen har ingen gjort tv av att börja i en by i Bolivia och sedan försöka ta sig till Leif GW Persson. Vi ville testa, säger Fredrik.

På sjukhus i Dakar

Det resulterade i en inspelning kantad av jetlag, sjukdomar och resor motsvarande tre varv runt jorden. Under en jobbdag i Senegal krackelerade duons hälsa totalt.

– Jag hade tagit två Treo Comp för att jag var så jävla risig och så hög på pillrena att jag föreslog nya scener där vi skulle springa. Det slutade med att jag fick sand i lungorna och blev så sjuk att jag knappt kunde röra mig. Sedan hamnade vi på sjukhus i Dakar, berättar Fredrik.

Han förbjöds av läkarna att jobba, men struntade i det. Lika illa gick det för Filip efter en salladslunch i Tunisien.

– Jag fick en magsjuka som höll i sig i två veckor. Ingen i min familj ville ta i mig över huvudtaget.

Under sommaren har programledarparet spelat in den andra säsongen av relationsserien ”Ska vi göra slut?”. Parallellt jobbar de med sin kommande långfilm.

– Vi skriver manus nu och hoppas att vi spelar in nästa sommar. Det är en spelfilm, men den är based on a true story, säger Fredrik.

– Det är svinkul men man är ju panikslagen redan, säger Filip.

”Är så jävla stolt”

Under sommaren har Filip varit i blåsväder för sin kritik mot kungafamiljen. När prins Carl Philip och prinsessan Sofias hårdbevakade bröllop kablades ut över landet fick han nog av uppmärksamheten det fick och twittrade: ”Fan vad man hoppas att allt går åt helvete för prinsessan Sofias vidriga överklass-charity”. Uttalandet resulterade i massiv kritik.

– Jag tycker fortfarande att det var så jävla rätt att jag gjorde det och är så jävla stolt över den tweeten. Jag tänker att det är det viktigaste jag gjort, säger Filip och fortsätter:

– Det enda som var överraskande och som dessutom skrämde mig med den grejen är att det finns folk som bryr sig om kungahuset. För mig är det obegripligt. Jag är så jävla provocerad av rojalismen i Sverige och jag tycker det är superföraktfullt mot Sofia att hon måste ha en charity för att bli värdig.

”Skulle hälsa på mig i fängelset”

Filip & Fredrik träffades när de båda jobbade som reportrar på Aftonbladet. Nu har de varit kompisar i nästan 20 år, och få saker skulle få dem att avsluta vänskapen.

– Det ska nog till något riktigt mörkt. Hade jag haft en affär med Fredriks fru, då skulle det ju bli stelt ändå, säger Filip.

Men skulle ni kunna vara kompisar?

– Kanske, efter ett par år.

Inte ens ett mord skulle förstöra relationen, om de ska spekulera fritt.

– Om jag skulle öppna Filips frys och hitta ett människohuvud där hade det nog inte varit några problem. Jag skulle se det som podmaterial, säger Fredrik.

– Jag tror ändå att Fredrik skulle komma och hälsa på mig i fängelset och vi skulle inte prata så länge om mitt brott. Skulle jag åka dit för att ha styckat min granne, då skulle vi nog bara prata om det i fem minuter. Sen skulle vi snacka som något annat, säger Filip.

”Jorden runt på sex steg” har premiär i Kanal 5 den 16 september.

ARTIKELN HANDLAR OM