TV

Om vikten av att vara Ernst

Av: 

Zendry Svärdkrona

TV

Sommar-tv profilerar trenderna i tv-världen

Årets sommar-tv profilerar fingertoppskänsligt trenderna i stora världen att döma av hur svenska tv-landskapet avtecknar sig mot en pinfärsk översikt av globala trender från franska Médiamétries Nota.

Underhållning, serier, dokumentärer och faktaprogram – repriser eller ej – formerar sig efter det så kallade verklighetsmode som, inspirerat av dokusåporna, gillar kändisar lika mycket som perspektivet på vardagsdetaljerna, ger programledarrollen nytt lyft och sopar rent i hörnorna.

Klockrent global är tjejtjusaren från Örebro, ettans sommartrumf Ernst Kirchsteiger med ”Sommartorpet”. Det knäcker fett om årets grepp där Ernst trendigt sopar rent med myten att svensk sommar ska vara rödmålat torp. Fabrikstillverkat brungrönt funkishus monterat på tomten av inhyrda snickare går lika bra.

Ernst har tummen mitt i handen som vilken tittare som helst och gör ingen hemlighet av det. Är uppriktigheten om detta hans hemlighet? Inte alls. Ernsts grepp om programledarrollen är grejen. Som han ärligt deklarerar vill han vara en inredare som ”stimulerar och utvecklar det sensuella och praktiska i livet”. Det är att göra sig till en publikens personlige tränare, en coach för större medvetande. Att vilja inspirera, inte vara pekpinne är ett stort steg för statstelevisionen, ett litet steg för Ernst. Han är ett med den nya tv:n, den som coachar dig genom vardagsköret. Du är aldrig mer ensam.

Undra på att fyran nafsar Ernst i ­hälarna med planerna på vad som på tv-svenska benämns ”Torp total makeover”. Fyran glömmer att Ernst, i topp på alla listor på sexiga män, är den oumbärliga ingrediensen, inte torpen.

Femman är annars långt fram vad gäller senaste globala trenderna. Kändisgreppet total ärlighet profileras med skådisen Kirstie Alley som i serien ”Fat actress” står upp för sina kilon och den hon är. Verklighets-tv bygger på individer som ger järnet.

Trenden framför allt just nu är ett lyft för dokumentären med tvåans serie om proffsboxning, ”Århundradets match”. Ingen tillfällighet heller att SVT efter midsommar repriserar egna utvalda dokumentärer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Kerstins kanoner

Kerstins kalkoner

Kristian Luuk och Carina Berg.
Publisert: