Eva Dahlgren

– Dahlgren fick förtur till låtarna

Av: 

Martin Gustafsson

Jon Forsling

TV

Så passade TV4 upp på sångerskan för att få med henne i programmet

Eva Dahlgren, 51, fick fritt välja vilka låtar hon ville tolka i ”Så mycket bättre” – resten av deltagarna fick slåss om andrahandsvalen.

– Jag fick inte alla mina val, säger Lena Philipsson.

– Det var en låt som redan var upptagen, säger Tomas Ledin.

– Jag fick välja sist, säger Martin ”E-Type” Erikson.

TV4:s ”Så mycket bättre” har på kort tid blivit en ovärderlig musikalisk plattform.

Artister som tidigare varit okända för den stora massan blir folkkära över en natt och äldre artister får en pånyttfödelse.

För skivbolagen är det därför av yttersta vikt att deras artister väljer ”rätt” låt att tolka – en låt som har potential att bli en riktig hit.

– Förra året var allt ett oskrivet blad. Att det skulle göras en skiva efter säsongen fanns inte på tal. I år vet man att det ska bli det, säger Stefan Olsson, kapellmästare för ”Så mycket bättre”-bandet.

– Visst har skivbolagen visat intresse. De försöker hitta vägar att få ut sina artister, och med det här programmet har de hittat ett nytt forum, fortsätter Stefan Olsson.

Flera synpunkter

Martin ”E-Type” Erikson, 46, bekräftar att hans skivbolag har haft synpunkter på vissa av hans låtval.

– När jag sa att jag tänkte göra Timbuktus ”Det löser sig” som en Ace of Base-dänga grävde de nog ner ansiktet i händerna. De vill ju helst ha ”Mikrofonkåt” nummer 1 och 2 och 7 och 9, men jag ville göra den som en hyllning till gamla Cheiron-studion. Mitt skivbolag vet att jag gör precis som jag vill, säger han.

”Jag bjöds in sist”

Men E-Type tvingades även kompromissa med sina låtval.

Trots att han länge har använt Eva Dahlgrens låt ”Jag klär av mig naken” som publikuppvärmare på sina gig fick han beskedet att låten var tagen av Lena Philipsson, 45, – sedan länge.

– Jag var väl den som bjöds in sist till programmet, och då fick jag välja sist, säger han.

Även Lena Philipsson – som alltså låg före E-Type i ”kön” – fick se sig slagen på flera låtar.

– Jag fick inte alla mina val. De ville inte tala om i förväg vem som hade fått vilken låt, det var en hemlighet. Man fick bara reda på att ”nej, den låten är tagen. De här finns kvar”, säger hon.

Tomas Ledin, 59, fick även han nobben vid ett tillfälle.

– Jag gjorde en lista på de låtar som jag ville göra. Det var inget problem att få igenom de flesta, det var väl någon gång jag fick höra att en låt redan var upptagen. Det var en dialog man förde med produktionen, säger han.

På plats tidigare

Alla artister som Nöjesbladet pratat med säger sig vara nöjda med de låtar de fick klartecken att göra.

Enligt uppgift till Nöjesbladet var TV4 måna om att tidigt sy upp den medieskygga Eva Dahlgren till årets säsong – och att de därför lät

henne fritt välja sina låtar före de andra.

När Nöjesbladet besökte inspelningsplatsen berättade Lena Philipsson att Dahlgren varit på plats på Gotland innan inspelningarna började.

– Jag hörde att Eva Dahlgren hade varit på plats och rekat på Gotland för ett par dagar sen, och man bara ”va!, vad!, vaddå!”. Jag har inte frågat henne vad hon gjorde och det skulle hon nog inte erkänna heller. Hon kanske bara ville känna in allt, eller om hon

ville planera något. Så jag känner bara hjälp, ”är jag förberedd nu, nä det är jag inte”, sa Philipsson.

”Ständig dialog”

TV4 vill inte offentliggöra i vilken ordning artisterna tillfrågades att vara med.

– Vi förde en ständig dialog med artisterna om deras val. Ofta försökte vi ta hänsyn till om det var en låt som artisten hade haft ett långt förhållande till, säger Matilda Snöwall, exekutiv producent på TV4.

Men E-Type hade ju ett nära förhållande till ”Jag klär av mig naken”, till exempel?

– I vissa fall var det självklart så att en låt redan hade tilldelats en artist. Men jag går inte in på i vilken ordning de tilldelades.

Micke Hagerman, musikredaktör för ”Så mycket bättre”, har avböjt att ge några kommentarer. Nöjesbladet har utan framgång sökt Eva Dahlgren.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV

/

Eva Dahlgren

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Dahlgren

Så mycket bättre