Så lurade TV4 Robinson-Emma

Publicerad:
Uppdaterad:

Låtsasintevjun var kryddad med nazistanspelningar

Robinson-Emma blev grundlurad i det hårt kritiserade inslaget i TV4:s nya underhållningsprogram.

Gång på gång lurades hon till nazistiska uttalanden.

Totalt gav intervjuaren Filip Hammar henne 51 anspelningar på nazism.

Emma Andersson i det fejkade tv-programmet  Treblinkas  t-shirt.
Emma Andersson i det fejkade tv-programmet Treblinkas t-shirt.

Det omdiskuterade inslaget i TV4:s nya humorserie "Ursäkta röran (Vi bygger om)" presenterades under en egen vinjett: SM i Nazireferens.

Emma Andersson hade lockats att ställa upp under den falska förespeglingen att det handlade om en intervju till ett nytt ungdomsprogram.

"Såg DJ Goebbels på scen i Dachau"

Men under större delen av intervjun är det istället intervjuaren, Filip Hammar, som talar. I sina långa pratiga frågor väver han in den ena anspelningen på nazismen efter den andra.

- I förra veckan var vi nere på en årlig musikfest i Dachau. Där uppträdde en tjej som heter DJ Goebbels, hon spelade en låt som heter N.S.D.A.P, tror jag. När hon stod där på scenen tänkte jag det lät lite grann som du. Har du koll på henne? Har du hört henne?

- Nej, svarar Emma.

- Jag tror låten, den här N.S.D.A.P, har gått bra i Östeuropa, annekterat listorna i Polen. Men det kanske är svårt för dig att hålla koll på det?

Så där fortsätter det. Emma ges knappt chansen att reagera eller svara på frågorna innan intervjuaren fortsätter sina frågor, kryddade med nazistiska anspelningar.

Macka med Speer-skinka

På ett ställe avbryts intervjun när Fredrik Wikingsson kommer in i rummet, iklädd nazistuniformens bruna skjorta och svarta slips, och frågar om de vill ha något att äta.

– Vill ni ha någonting? Kaffe eller macka eller något? Vi har Speer-skinka och ruccola-sallad, säger Wikingsson.

Mitt i intervjun har man klippt in en kort snutt där Emma gör reklam för det kommande fejk-programmet, klädd i en t-tröja med ”Treblinka – class of ’45” tryckt på bröstet.

Totalt 51 nazistiska anspelningar förekommer i inslaget, allt från till synes oskyldiga ord som ”annektera” till Zyklon B - namnet på den giftgas som användes i nazisternas gaskammare.

Riksdagskvinna kräver lagändring

Frågorna är försåtligt formulerade och flera gånger luras Emma till nazistiska uttalanden.

Inslaget väckte stor debatt redan innan det sändes. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sonja Andersson har vädjat till justitieministern att lagstiftningen ska ses över så att liknande inslag ska kunna stoppas. I en officiell fråga till justitieminister Thomas Bodström frågar hon:

”Vad avser ministern göra för att förbättra skyddet för enskilda personer som utsätts för offentlig kränkning i media?”

Ville få inslaget stoppat

Och Emma Andersson har själv vädjat till TV4 att få programmet stoppat.

- Jag var helt inställd på att göra en seriös intervju och då väntar man sig inte att blåst. Syftet är uppenbarligen att framställa mig som dum. Jag kan ställa upp på många sorters skämt, men att skämta om nazismen är bara för lågt, sa hon i en intervju med Aftonbladet för en vecka sedan.

- Jag tycker att det är så djävla lågt. Det här trodde jag inte om TV4.

Hon ville emellertid inte kommentera inslaget när Aftonbladet sökte henne på fredagen, dagen efter att inslaget sänts.

Fredrik Rundkvist

Publicerad: