Stjärnans hårda kritik mot Downton Abbey

TV

Skådespelaren: ”Man har aldrig en riktig scen att spela”

1 av 3 | Foto: Scenerna i ”Downton Abbey” är för korta och ställer höga krav på skådespelarna. Det menar Penelope Wilton, som spelar Isobel Crawley i den brittiska succéserien.

Scenerna i ”Downton Abbey” är för korta och ställer höga krav på skådespelarna.

Det menar Penelope Wilton, som spelar Isobel Crawley i den brittiska succéserien.

– Man har aldrig en riktig scen att spela, säger hon till Nöjesbladet.

Kostymdramat ”Downton Abbey” har hyllats av kritiker, vunnit både Grammy och Emmy och blivit en av de mest sedda tv-serierna i hela världen.

Men alla är inte så begeistrade över seriens upplägg, som kortfattat involverar många huvudkaraktärer och snabba scener.

En av dem är Penelope Wilton, som spelar Isobel Crawley.

– Vi lever i en digital värld nu och människors koncentrationsförmåga har blivit sämre, så Julian (Fellowes, seriens skapare) skriver väldigt korta scener för att hålla tittarnas intresse uppe. De behöver inte koncentrera sig under en längre period, men det gör det väldigt svårt för oss skådespelare. Man har aldrig en riktig scen att spela. När man precis börjat en scen så är den över, säger hon till Nöjesbladet.

Motsats till ”Breaking bad”

– Man går alltid in i en scen med en viss energi som man har för just den scenen. Även i kortare scener brukar det finnas en början, en mitt och ett slut. Men här når man mitten och så är scenen plötsligt slut, fortsätter hon.

Raka motsatsen till exempel amerikanska succéserien ”Breaking bad”, som hyllats för sina långa scener och ofta låga tempo.

– Jag gillar det, att ”Breaking bad” är så. Vi har sörjt det faktum att vi inte gör så, säger Wilton med ett skratt.

Fortsättningen oklar

Hon berättar också att skådespelarna sällan vet i förväg vad som ska hända. Manuset skrivs nämligen på uppstuds.

– Vi får manus till de första tre avsnitten inför en säsong, fyra om vi har tur. Resten får vi i princip på plats, eftersom Julian skriver allt.

I dag visas det sista ordinarie avsnittet av säsong säsong fyra i svensk tv, men säsongen avslutas nästa vecka med en årlig julspecial.

En femte säsong är inplanerad. Vad som därefter händer med ”Downton Abbey” är än så länge höljt i dunkel.

– Serien fortsätter under en överskådlig framtid, men det kommer en punkt när det inte är intressant längre. Vare sig för oss eller tittarna, säger Winton.