’Ingen funderade på om det skulle bli en succé’

avMartin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bengt Feldreich är julens favorit sedan 1960

1 av 2
I 54 år har man kunnat höra Bengt Feldreich sjunga duett med Benjamin Syrsa på julafton.

Bengt Feldreich gör sitt 54:e år som berättaröst i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”.

Än har han inga planer på att lägga av.

– Om jag börjar sluddra och låta illa då säger jag ”thank you for the play”, säger han.

Bengt Feldreich, 88, tackar ja till intervjun med en suck.

Han är en anspråkslös man.

– Den som ska ha kredit för den här julgrejen det är ju Disney, inte Bengt Feldreich, jag gör inget annat än läser in en text, säger han.

Men hans son Sten fick honom att tänka om.

– Han förklarade för mig att jag nog måste inse att det här är större än vad jag fattar. Jag beklagar mig inte att jag intervjuas nu, det har jag sagt ja till. Men ibland vill de att man ska sjunga på någon lokalradio­station ett par veckor före jul. Det säger jag nej till, säger han.

Skulle läsa felfritt

Sen 1960 är Bengt Feldreich berättarröst i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”.

– Man skulle ha den egenskapen att man kunde läsa en halvtimme utan att läsa fel. Det var ett jobb som skulle göras, ingen funderade över om det skulle bli succé, säger han.

Varje år åker han in till en dubbningstudio för att läsa in nytt material. Disney plockar alltid med två nya aktuella filmer varje år och byter ut de två som stoppades in föregående år.

Förra året blev det ramaskri när Disney bland annat klippte bort en svart docka ur sekvensen i tomteverkstaden.

– Jag tycker det var lite överkänsligt. Det är ungefär som att hålla på och dra in Barna Hedenhös. Herregud, det är ju tidsdokument. Man ska inte ”rewrite the history”, säger han.

Tjänar inga pengar

Rik blir han inte som berättaröst.

– Jag tjänar inga pengar på det här. Jag får taxipengar för att jag åker in till studion. Men jag står inte och faller med det här. Inget varar för evigt.

Borde du inte ha för­handlat till dig ett bra kontrakt?

– Nej, nej. Man var anställd som tjänsteman och gjorde jobbet. Man fick inget extra för det. Får du inte Stimpengar säger folk. Stimpengar får kompositörer, jag är ingen kompositör, jag är en tjänsteman som läste in ett antal filmer på min arbetstid.

Hur länge orkar du?

– Ljudteknikern säger att ”du låter likadant som för 30 år sen”. Jag röker inte och har inte gjort så det är möjligt att det hjälper till, sen är jag ju naturligtvis gammal och har varit lite dålig men det ska inte påverka. Jag känner ju det själv, om jag börjar sluddra och låta illa då säger jag ”thank you for the play”.

Bengt Feldreich om …

... varför han sjunger tillsammans med Benjamin Syrsa:

– När vi körde första gången och kom till slutet så ser jag i manuset som jag fått någon timme innan, ”Ser du stjärnan i det blå” och så hör jag i lurarna hur Jiminy Cricket (Benjamin Syrsa) börjar sjunga. Snabbt tänkte jag ”herregud, jag kan ju inte sitta och säga ser du stjärnan i det blå allt du önskar kan du få”, så jag hoppade bara in där och försökte hitta hans tonart och lyckades efter några halvfalska sekunder med det.

... han tittar på julafton:

– Nja. Vi har haft en stor familj, och ofta har jag varit i köket och skurit upp sillen och grejat lite. Men så ropade ju då barnbarnen när de var mindre, ”morfar, farfar, nu är du på tv”. Då krävde de ju att jag skulle komma till den där sista grejen. Men nu är det barnbarnsbarn som gäller.

... varför ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” är så populärt:

– I en tid då allt förändras så snabbt, föränderligheten blir i sig en kvalitet i marknadsföring så tror jag att i människans natur så finns en önskan att känna igen och hålla sig till något som man kommer ihåg från när man var liten.

Publicerad: