Ned Beatty

Forsfärden blir en mardröm

TV

Den sista färden

Ett klassiskt vildmarksäventyr av John Boorman, om hur fyra mäns forsfärd i ödemarken förvandlas till en kamp på liv och död.

Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty och Ronny Cox spelar fyra affärsmän som tänkt sig att koppla av under en trivsam kanotfärd. Men när de hamnar i bråk med två män (Bill McKinney, Herbert Coward) som bor ute i skogen, blir helgsemestern snart rena mardrömmen...

Boorman skapar redan från början en lite kuslig stämmning i filmen, med ett bisarrt musikaliskt avsnitt där en efterbliven liten grabb spelar banjo.

Fast mest kända scenen är nog en homosexuell våldtäkt. I inte mindre än ett tjugotal filmer där rollfigurerna på ett eller annat sätt nämner händelser ur ”Den sista färden”, är det oftast just den scenen man pratar om.

Värdelöst vetande I: Jon Voights son spelas av regissörens då sexårige son Charley Boorman, senare hjälten i Boormans film ”Amazonas - smaragdskogen” (1985).

Värdelöst vetande II: Författaren till boken filmen bygger på, James Dickey, har en biroll som sheriff och Ed O´Neill, från tv-serien ”Våra värsta år”, har en ännu mindre roll som polis i slutet av filmen. (Deliverance, 1972)

TV 4 21.00 /spänning

Colors

Våldsam thriller om två poliser (Robert Duvall, Sean Penn) som jobbar i Los Angeles tuffaste kvarter.

Utspelas bland stadens cirka 600 ungdomsgäng, med över 70 000 medlemmar. Den unge polisen vill ha hårdare tag mot dem, den äldre är mer realistisk, han har varit med förr.

För regin svarar Dennis Hopper, som varken håller igen i vålds- eller sexscenerna. (1988)

Kanal 5 0.50 /spänning, action, kärlek

En brud för mycket

En underhållande kärlekskomedi med Dudley Moore och Liza Minnelli.

Han spelar Arthur, en stenrik playboy som aldrig behövt arbeta en dag i sitt liv.

Hans liv skulle vara i totalt kaos om inte hans butler (John Gielgud, Oscars-vinnare) höll ordning på honom.

För att få ärva familjeförmögenheten måste han dock ingå äktenskap med en välbärgad men lite präktig kvinna (Jill Eikenberry).

Det kör ihop sig rejält när Arthur i stället blir förälskad i en servitris från arbetarklassen...

Rollerna är som klippta och skurna för Dudley Moore och Liza Minnelli.

Filmen var regidebut för Steve Gordon (1938-1982, även manusförfattare), som spåddes en lysande framtid i Hollywood.

Året efter avled han dock, efter att ha drabbats av problem med hjärtat. (Arthur, 1981)

SVT 1 14.25 /kärlek, humor

Flirting with disaster

Mycket underhållande komedi om en vanlig familjefar (Ben Stiller, från ”Den där Mary”) som inte kan släppa tanken på att han är adopterad och reser tvärs över USA på jakt efter sina riktiga föräldrar. Med Patricia Arquette, Alan Alda, Mary Tyler Moore, George Segal och ”Deep impact”-stjärnan Téa Leoni som sexig psykolog. (1996)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek, humor

The real blonde

Underhållande och träffsäker skildring av några trendiga Manhattan-människor, deras trassliga relationer och deras ständiga behov av att synas och av att vara ”rätt”. Med Matthew Modine, Catherine Keener (”I huvudet på John Malkovich”) och Daryl Hannah. Regisserad av Tom DiCillo, som gjorde ”Tystnad, tagning! – Living in oblivion”. (1997)

TV 1000 18.00 /kärlek, humor

Sweet Jane

En nattsvart historia om två aids-drabbade Los Angeles-ungdomars vänskap. Skildrar en värld man nästan inte vill ha någon insyn i, men blir ändå gripande tack vare två bra skådespelare i huvudrollerna; Samantha Mathis och Joseph Gordon-Levitt. (1998)

TV 1000 20.00 /kärlek, budskap

Presidio – brottsplatsen

Ganska spännande thriller som utspelas kring en militärbas i San Francisco. En polis (Mark Harmon) med ett förflutet i det militära leder en mordundersökning, där han tvingas konfronteras med en överste (Sean Connery) som han avskyr. Samtidigt är han attraherad av hans dotter (Meg Ryan)? (The Presidio, 1988)

Kanal 5 21.00 /spänning, kärlek

Molokai: Berättelsen om fader Damien

Gripande drama med verklighetsbakgrund, om en belgisk missionär som på 1800-talet hjälpte spetälskade på en Hawaii-ö. David Wenham i huvudrollen är med i de kommande Sagan om ringen-filmerna. Med Kris Kristofferson, Peter O´Toole, Derek Jacobi, Sam Neill och Alice Krige. (Molokai: The story of Father Damien, 1999)

Canal+ Gul 21.10 /spänning

Last dance

En film som ”försvann” i skuggan av ”Dead man walking”. Lite orättvist, Sharon Stone är mycket bra i ett drama om en kvinna som dömts till döden för ett mord hon begick i tonåren. Rob Morrow spelar advokaten som försöker få domen ändrad till livstids fängelse. (1996)

TV 1000 Cinema 23.10 /spänning, budskap

Främlingen

Amerikansk tv-thriller med Harry Hamlin (tv-serien ”Lagens änglar”). Ny i stan, hittar han snabbt en kvinna att bo hos. Men hennes son börjar rota i hans förflutna? (Stranger in town, 1998)

TV 3 21.00 /spänning, kärlek

Dark side of genius

Amerikanskt drama om en konstnär (Brent Fraser), just utsläppt från ett mentalsjukhus där han har suttit inspärrad efter att ha mördat sin förra flickvän. Finola Hughes spelar journalisten som blir intresserad av honom, som både människa och ”fall”. (1994)

TV 6 21.00 /kärlek, spänning

Hertigens dotter

Mycket fäktning och en hel del kärleksförvecklingar i ett franskt kostymdrama i 1700-talsmiljö. Med Daniel Auteuil, Vincent Pérez och Marie Gillain. (Le bossu, 1997)

TV 1000 Cinema 21.00 /spänning, action, kärlek

Kärlek och mänskliga rester

Kanadensiskt drama om några storstadsmänniskors trassliga kärleksliv. Bra skådespelare som Thomas Gibson (tv-serien ”Dharma & Greg”) och Mia Kersner (”Exotica”), men regissören Denys Arcands första engelskspråkiga film är inte alls i klass med ”Jesus från Montreal” eller ”Det amerikanska imperiets fall” (båda på franska). (Love & human remains, 1993)

SVT 1 23.10 /kärlek

By the sword

Trist hämnddrama som utspelas bland fäktare. Med F. Murray Abraham, Eric Roberts och fler fäktscener än under ett helt OS. Åtminstone känns det så... (1990)

TV 3 0.25 /spänning, action

Jan-Olov Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV

/

Ned Beatty

LÄS VIDARE

Julens bästa underhållning

ÄMNEN I ARTIKELN

Ned Beatty