Nu kommer ”Ronja” i anime-form

avJoni Nykänen

TV

Legendens son ligger bakom serien

Snart är det premiär för en ny version av ”Ronja Rövardotter” – denna gång i anime-form.

Det ikoniska bolaget Studio Ghibli – med Goro Miyazaki i spetsen – ligger bakom uppdateringen.

”Ronja Rövardotter” 1984.

35 år efter att Astrid LindgrensRonja Rövardotter” gavs ut för först gången berättas sagan nu i en ny tappning.

Japanska Goro Miyazaki, 49, son till legenden Hayao Miyazaki, 75, ligger bakom den nya versionen som är signerad produktionsbolaget Studio Ghibli.

Tänkte göra film

– Första gången jag läste ”Ronja Rövardotter” var när jag tidigare hade planer på en film baserad på boken. Eftersom det var svårt att i en enda film sammanfatta hela berättelsen, som löper över flera årstider och olika skeden, hade jag gett upp tanken på att göra en film av den. Men med den här tv-serien i hela 26 avsnitt blev det möjligt att ge filmen en form som följer originalets kapitel, vilket jag är mycket glad för, säger Goro Miyazaki i ett pressmeddelande.

Ledmotivet översatt

De svenska rösterna görs av bland andra Laura Jonstoij Berg (Ronja), Leon Pålsson Sälling (Birk), Vanna Rosenberg (Lovis), Mattias Knave (Mattis) och Björn Gedda (Skalle-Per). Ledmotivet är översatt, arrangerat och framfört av Bröderna Lindgren och sjungs av Laura Jonstoij Berg.

Serien kommer nästan femtio år efter att Hayao Miyazaki besökte Stockholm för att få Astrid Lindgrens tillstånd att göra en tecknad film på Pippi Långstrump. Då fick han nobben.

ARTIKELN HANDLAR OM