Filip och Fredrik reser jorden runt i ny serie

avLinn Elmervik

TV

Filip Hammar: ”Det största program vi gjort”

1 av 3
Filip och Fredrik.

Kan man ta sig från öknen i Senegal till den brittiske stjärnkocken Gordon Ramsay i bara sex steg?

I sin nya programserie testar Filip & Fredrik om teorin Six degrees of separation verkligen fungerar.

– Det är fan det roligaste jag gjort, säger Filip Hammar.

På bara ett år har de har gjort långfilm, relationsprogram och talkshow. Men Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nästa programserie innebär knappast att duon slår av på takten. I serien, som ännu inte fått något namn, reser de jorden runt tre gånger i jakt på olika kända människor.

– Det är ett galet koncept där vi behandlar jorden som ett vardagsrum. Det största program vi någonsin gjort, säger Filip Hammar.

Jagar Ramsay

Programmet bygger på att Filip och Fredrik ska prova om teorin Six degrees of separation – en tanke om att alla personer i världen känner varandra via relationer mellan högst sex personer – verkligen fungerar. Paret släpps exempelvis ner i Senegals öken och ska därifrån ta sig till stjärnkocken Gordon Ramsay, endast genom att fråga andra människor om hjälp.

– Det är kul att göra rese-tv, men ofta ganska riktningslöst. Vi letade efter något som drev programmet framåt. Och jag och Fredrik har pratat om Six degrees of separation som fenomen i flera år, säger Filip.

”Rest mest av alla svenskar”

Idéen resulterade i en kostsam och intensiv tv-produktion och en resa på sammanlagt tre varv runt jorden.

– Vi gjorde sexton flygningar på elva dagar och har åkt över datumlinjer på ett sätt som gör att jetlagen inte ens går att prata om. Jag och Fredrik har rest mest av alla svenskar i år, det är jag säker på.

Förutom trötthet och jetlag drabbades Filip och Fredrik båda dessutom av flera olika krämpor och sjukdomar som ett resultat av intensivt resande.

Utslagna i Bolivia

– Vi var extremt sjuka hela tiden. Jag fick någon magbacill i Tunisien och Fredrik fick en lunggrej i Afrika och utslag över hela kroppen när vi var i USA. När vi var i Bolivia blev vi utslagna av den höga höjden. Vi hade inte räknat med de fysiska konsekvenserna.

Slutligen, går det att faktiskt hitta en person i sex steg?

– Det gör det faktiskt. Jag vill inte avslöja för mycket, men det har gått väldigt mycket över förväntan.

Programserien har premiär på Kanal 5 i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM