Ernst Kirchsteiger: ”Det är Nalle Puh-varning på mig”

TV

Sommarmystet är räddat – flera veckor försenat

1 av 4

Sommarmyset är snart räddat.

Efter flera veckors förskjuten programstart är det nu dags för Ernst Kirschsteiger att kliva in i tv-rutan igen.

– Jag tycker synd om dem som fått vänta, säger Ernst.

Det har gått 16 år sedan Ernst Kirchsteiger, 58, klev in i tv-rutan och blev mysfarbror med hela svenska folket.

Under årens lopp har han pysslat, snickrat, lagat, inrett, bakat och fixat in sig i svenskarnas vardagsrum – alltid på ett till synes strålande humör.

Enligt Ernst själv ligger det inget skådespel bakom – det är sån han är helt enkelt.

– Man kan tycka att det är konstigt att jag fortfarande håller på, men jag tycker att det är så fruktansvärt kul. Man har makten att själv välja vem man vill vara, och jag är en glad skit helt enkelt, säger han.

Fotboll flyttade starten

Årets ”Sommar med Ernst”, den nionde i ordningen, flyttades fram flera veckor i TV4:s tablå på grund av fotbolls-EM. Något som fick pysselhungriga fans att oroat vända sig till Ernst facebooksida.

”Åh! Fina Ernst! När börjar ditt sommarprogram? Längtar massor. Behöver inspiration till mitt hem nu”, skrev en tittare.

Men inte ens fotbollen ruckade på programledarens humör, trots att han är långt ifrån road av sporten.

– Själv är jag inte ett dugg intresserad, och jag tycker synd om dem som fått vänta. Men fotbollen är stor för svenska folket och det är klart att det ska vara fotboll, säger han.

Finns det något som får dig att må dåligt?

– Jag är en väldigt reflekterande människa, men jag hänger inte i det så länge. Jag ogillar orättvist behandlade människor och alla typer skendemokrati. Allt som har att göra med att man lurar människor tycker jag är riktigt jobbigt. Men jag tror på att vi är starka tillsammans och att vi människor måste bli mindre individualistiska.

Vad får dig att må bra?

– Det är nog lite Nalle Puh-varning på mig, för jag blir glad av så vardagliga saker. Regnar det på morgonen tänker jag att det nog är ganska härligt det också. Jag går alltid upp på morgonen med inställningen att det här nog kommer bli en bra dag. Glad för maten jag ska äta. För familjen. Jag försöker pumpa in positivitet i allt jag gör, säger han.

Herrgård i Värmland

I årets säsong av ”Sommar med Ernst” åker Ernst och gänget till en halvt nedbrunnen herrgård i Kristinehamn i Värmland.

Ett hus som Ernst själv varit högst delaktig i att välja. Och så har det alltid varit, berättar han.

– De (TV4) har nog förstått att om inte Ernst går igång på alla cylindrar så funkar det inte. Ungefär som att några skulle bestämma vem du ska gifta dig med, det går ju inte! Eller det kanske det gör, men man vet inte hur bra det skulle bli.

”Sommar med Ernst” har premiär i TV4 den 14 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM