Smarta och roliga ”The afterparty” är en riktig fest

Mordmysterium mixas med komedi i Apples nya serie

”The afterparty”.
”The afterparty”.

TV-RECENSION Ett mord har begåtts på en urspårad klassåterförening som alla inblandade minns på helt olika sätt.

Apples genrehoppande och innovativa ”The afterparty” siktar på att underhålla – och lyckas.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

The afterparty

Apple TV+

Del 1-7

Av Christopher Miller, med bl a Tiffany Haddish, Sam Richardson, Zoë Chao, Ben Schwartz, Ike Barinholtz, Ilana Glazer, Dave Franco.


KOMEDIMYSTERIUM Den samlade komiska talangen är kopiös i Christopher Millers lika fiffiga som festliga ”The afterparty”. Ett humoristiskt mordmysterium som hoppar mellan olika genrer och perspektiv med utgångspunkt i en klassåterförening. Det vill säga den perfekta arenan för gamla osämjor, kärlekar, svartsjukedraman, snefyllor och allmänt juvenilt beteende att brisera på.

En gammal high school-klass har haft återförening, och under den blöta efterfesten i en lyxvilla knuffas Xavier (Dave Franco) – som brukade vara något av en tönt men numera är en firad och odräglig popstjärna – mot sin död mot klipporna nedanför.

Vem gjorde det? Och varför?

Polisen Danner (Tiffany Haddish) slår sig ner i ett rum i huset, för att förhöra festdeltagarna i tur och ordning. 

Men alla har sina helt egna versioner av vad som hände under kvällen och vilka roller de själva spelade, och de ”sinnesfilmer” som Danner ber dem spela upp har väldigt olika karaktär.

Aniq (Sam Richardson) försöker få ihop det med sin gamla förälskelse Zoe (Zoë Chao) i en romcom. Brett (Ike Barinholtz) minns sig själv som en sorts actionhjälte. Yasper (Ben Schwartz) figurerar i en musikal. Zoes upplevelse är animerad. Och Chelsea (Ilana Glazer), som är karatefull i alla andras filmer men smickrande nykter i sin egen, ser kvällen som en psykologisk thriller.

Vi får också en återblick till det tonårsdrama som utspelade sig för 15 år sedan, och en annan som förklarar varför Danner har så bråttom med att lösa fallet mer eller mindre på stående fot.

Att Xaviers död egentligen inte verkar ha någon större betydelse för någon av festdeltagarna, och att kvaliteten skiftar en aning mellan de olika avsnitten, borde nämnas som svagheter. Men ”The afterparty” är så underhållande överlag, och ensemblen så perfekt, att helheten står pall för sådana smärre detaljer.

Det här är både smart och befriande opretentiöst. 

En riktig fest.


”The afterparty” har premiär på Apple TV+ den 28 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

Publisert:

LÄS VIDARE