Sveriges modigaste (tv-program)

Komikern sattes i en bur – under vatten: ”Hemskt”

Var när att drunkna som liten – utmanar nu fobi: ”Det var hemskt!”

Av: 

Mathilde Albinsson

TV

Komikern Umit Dag var nära att drunkna som liten.

I Tv3:s nya programsatsning”Sveriges modigaste” sänks han ner i en bur under vatten.

– Det var hemskt! Allt kom tillbaka, säger han till Nöjesbladet.

Ståuppkomikern Umit Dag titulterar sig själv som ”Sveriges fegaste”. Han är rädd för det mesta: Trånga utrymmen, vatten, eld och levande djur - allt från vandrande pinnar till katter.

Men en sak han hyser särskilt stor respekt för är vatten.

– Jag var nära att drunkna på ett äventyrsbad när jag var runt nio år gammal. Jag skulle simma från den ena kanten till den andra, men jag var inte så haj på att simma. Och mitt i alltihop satte de på den där jäkla vågmaskinen, så jag hamnade under vatten. Till slut var det en främmande människa som drog upp mig, berättar han för Nöjesbladet.

”Det var hemskt!”

Händelsen har påverkat honom. På badsemestrar går han numera bara ut till knäna.

Men i Tv3:s nya tävlingsprogram ”Sveriges modigaste” tvingas han att möta sin rädsla, redan i premiäravsnittet. Fastkedjad i en fotboja sänks han och lagkamraterna ner under vatten. För att komma loss, måste de såga av sina kedjor.

– Det var hemskt! Allt kom tillbaka, men jag försökte hålla fasaden inför lagkamraterna. Jag försökte verkligen, men andra eller tredje gången får jag kallsup och då kommer paniken.

– Och ovanpå allt var jag livrädd för att en fisk skulle simma in i buren, säger han och skrattar.

Det sägs att bästa sättet att övervinna sina fobier är att möta dem?

– Ja, fast jag kom hem med sex nya fobier. Jag har fortfarande otroligt stor respekt för vatten, men samtidigt trodde jag aldrig att jag skulle kunna göra det jag gjorde.

Men det var inte bara Umit Dag som tyckte att tävlingsmomentet var obehagligt. Även deltagaren Daniel Atterhagen skakades om rejält.

– Mitt förhållande till vatten har väl aldrig varit särskilt bra. Jag har alltid varit ganska dålig på att simma, men jag har aldrig varit direkt rädd, säger han och fortsätter:

– Men i buren var det riktigt jobbigt. Jag försökte koppla på tävlingsmentaliteten, men att bli dränkt flera gånger om och behöva såga upp kedjan med den här filen som var slö som en smörkniv, ja, det var stressande och fysiskt utmattande.

Kommer du bada i sommar?

– Det återstår nog att se lite, säger Daniel och skrattar.

I ”Sveriges modigaste” möter åtta deltagare sina rädslor med målet att stå som ensam vinnare med en prissumma om en halv miljoner kronor. Programmet har premiär på TV3 och Viafree måndagen den 3 april klockan 21.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Daniel Atterhagen: ”Jag valde att resa mig i stället för att gå under”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges modigaste (tv-program)

TV3