Sex riktigt goda tv-serienyheter att trösta sig med under coronakrisen

De just nu bästa tv-tipsen för den sociala distanseringen

”Aldrig vuxen”, ”Falkenberg forever” och ”The Valhalla murders”.
”Aldrig vuxen”, ”Falkenberg forever” och ”The Valhalla murders”.

Gruvliga mord på Island, en tämligen ljuvlig ny dramakomedi på Netflix, och både norska och svenska vuxenfjortisar.

Här är sex sprillans nya tv-serier som gör livet lite roligare för den som sitter i karantän, eller bara försöker minimera sina sociala kontakter.

The Valhalla murders


Riktigt härlig, mörk, murrig och svårmodig nordisk noir, som precis har landat på Netflix. Isländska ”The Valhalla murders” (åtta delar) har inte bara den perfekta titeln, utan även en solid dysterhet, vintervita vidder, social misär, snutar som brottas med mörker i det förflutna och så klart gruvliga mord.
Netflix


Feel good


En fin, rolig och sympatisk ny dramakomedi på Netflix, i sex välkomponerade och charmiga delar, om hur en första pirrig förälskelse snabbt utvecklar sig till en kärlek med komplikationer. Den kanadensiska komikern Mae Martin, som även är seriens medskapare, spelar den kanadensiska, nu London-baserade ståuppkomikern Mae, som har en historia av missbruk och faller handlöst för en tjej (Charlotte Ritchie) som tidigare bara dejtat killar. Lisa Kudrow spelar Maes mamma.
Netflix


Aldrig vuxen


Norge levererar – igen – men den här väldigt relaterbara komediserien om ett gäng barndomsvänner som försöker hålla sig flytande som tonårsföräldrar, trots att de själva mest har mognat i fysisk bemärkelse. Svenske Fredrik Hallgren gör en av huvudrollerna; en figur som inte ligger så väldigt långt ifrån hans ”Bonusfamiljen”-karaktär.
Dplay


The plot against America


Spännande, välgjord och obehaglig ny HBO-serie av David Simon och Ed Burns, som bygger på Philip Roths roman ”Konspirationen mot Amerika” från 2004. En kontrafaktisk historia där parallellerna till samtiden är uppenbara, om hur livet för en judisk familj förändras till det mycket värre när Franklin D Roosevelt besegras i presidentvalet 1940 av flyghjälten och antisemiten Charles Lindbergh, som styr landet i nationalistisk, fascistisk riktning. Med bland andra Zoe Kazan, Winona Ryder och John Turturro.
HBO Nordic


Hillary


Vansinnigt matig och engagerande dokumentärserie i fyra delar om Hillary Rodham Clinton, som SVT var föredömligt på hugget med att kabla ut väldigt tätt inpå den amerikanska premiären i Hulu. Serien är inte bara ett intimt porträtt av en av världens mest polariserande – lika föraktade som beundrade – kvinnliga politiker, utan ger även en nedslående, men viktig, inblick i det feministiska läget i USA. Chansen för en kvinnlig president, typ någonsin, känns inte enorm.
SVT Play


Falkenberg forever


En kul svensk nyhet från en ny, lovande röst. Johanna Runevad har skapat och spelar också huvudrollen i den här dramakomedin, om en snart 30-årig kvinna som bor kvar hemma i Falkenberg hos sin mamma (Annika Andersson), utan några vidare ambitioner, och tycker att livet är toppen. Ett kärleksbrev till småstaden och de som stannar kvar där, med en väldigt rolig och uppfriskande ansvarlös kvinnobebis i centrum.
SVT Play. Premiär den 30 mars

”Falkenberg forever”.
”Falkenberg forever”.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE