Veckans streamingtips

Deckarmys, homokamp och medeltidsbatalj med svensk krydda

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”Ett fall för Vera”, ”The last kingdom” och ”En armé av älskande”.

Brenda Blethyn som Vera Stanhope.

Ett fall för Vera


Hederligt, rogivande brittiskt kriminalmys blir det på söndag, när Ann Cleeves-deckaren "Ett fall för Vera" är tillbaka med en sjätte säsong, bestående av fyra långfilmslånga avsnitt. Den är alltid sevärd, dels för de kargt vackra och blåsiga Northumberland-miljöerna, dels för Brenda Blethyn, som är en fascinerande mix av mysig, sarkastisk, rörig, sylvass, charmig och bossig som kriminalkommissarie Vera Stanhope. En kvinna med penetrerande blick, ett befriande slokigt sinne för mode, och en helt fantastisk röst. (Serien blev nyligen förnyad för en tionde säsong, så vi har många avsnitt kvar att njuta av.)
SVT Play. Säsongspremiär på söndag


Christian Hillborg och Björn Bengtsson i ”The last kingdom”.

The last kingdom


SVT har sannerligen inte stressat med att visa fortsättningen på det här historiska dramat baserat på Bernard Cornwells böcker – vars första omgång de sände för TRE år sedan. Men nu kan i alla fall den som vill (och inte redan har sett den andra säsongen på Netflix) återknyta bekantskapen med protagonisten Uhtred av Bebbanburg (Alexander Dreymon) och de andra spelarna i den våldsamma brittiska medeltidsbataljen – som har en hel del svenskar och andra nordiska skådespelare på rollistan. I säsong två ser vi bland andra Björn Bengtsson, Magnus Samuelsson, Henrik Lundström, Christian Hillborg och danske "Bron"-stjärnan Thure Lindhardt – och i säsong tre ansluter Ola Rapace.
SVT Play. Säsongspremiär i dag


”En armé av älskande”.

En armé av älskande


Ett litet fint dokumentärtips: Se Ingrid Rybergs "En armé av älskande". En timslång film om homorörelsen i slutet av 70- och början av 80-talet, då Sverige inte alls var ett speciellt gayvänligt land, och Socialstyrelsen fortfarande klassade homosexualitet som en sjukdom (fram till 1979). Dokumentären tar avstamp i de banbrytande filmerna "Bögjävlar", "Eva och Maria" och "Kvinnan i ditt liv är du", där homosexuella skildrade sin verklighet för det ganska fyrkantiga svenska folkhemmet, och väver samman klipp ur dem med gammalt arkivmaterial och nyinspelade samtal mellan några av de aktivister som var med och förändrade.
SVT Play


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Få 12 månader till priset av 8! Den bästa underhållningen på HBO Max.

Extern länk från HBO Max

Beställ här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Hollywoodkändisarnas bästa streamingtips

ÄMNEN I ARTIKELN

Veckans streamingtips

Tv-serier

The Last Kingdom

Magnus Samuelsson

Thure Lindhardt