Joel Kinnaman

Joel Kinnaman är oklanderlig – men ”Hanna” är för tunn och för trög

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION ”Hanna” har en fascinerande premiss, bra skådisar och riktigt häftig action. Men det räcker inte.

Betyg: 2 av 5 plus
Hanna
Amazon Prime Video
Säsong 1
Av David Farr, med bl a Joel Kinnaman, Esme Creed-Miles, Mireille Enos, Joanna Kulig, Rhianne Barreto, Benno Fürmann och Khalid Abdalla.


ACTIONDRAMA Joel Kinnaman återförenas med "The killing"-kollegan Mireille Enos i "Hanna". Ett actiondrama som är baserat på Joe Wrights film med samma namn från 2011, om hur en tonårstjej tränats till lönnmördare i vildmarken av sin pappa.
Då var det Saoirse Ronan som spelade titelrollen. Nu är det Esme Creed-Miles som är Hanna, som när hon var nyfödd räddades av ex-soldaten Erik Heller (Kinnaman) från det topphemliga CIA-experiment som han själv varit med och rekryterat människor till – tills samvetet slog till.

Under fritagningen dog Hannas mamma (Joanna Kulig), och Erik uppfostrade barnet som sitt eget i en polsk urskog, medan han utbildade henne stenhårt i allt från att hantera vapen och döda med sina bara händer till att bemästra olika europeiska språk.
Allt för att förbereda henne på den oundvikliga konfrontationen med Marissa Wiegler (Enos); en iskall och hänsynslös CIA-agent som vill sopa igen de sista spåren efter den hemliga operationen en gång för alla.
Och nu, när Hanna alltså är 16 år, är det dags. Hon och Erik tvingas fly vildmarken och hoppa runt mellan olika städer, medan Wiegler är dem hack i häl, och en ny värld av upplevelser, frestelser och faror öppnar sig för den tidigare helt isolerade tonåringen.
"Hanna" har mycket som talar för sig; en fascinerande grundpremiss, tre starka rollprestationer av Kinnaman, Enos och Creed-Miles, som alla är oklanderliga i sina roller, och riktigt bra actionsekvenser där Hannas maskinliknande skicklighet är lika häftig varje gång man ser den.
Ändå är serien inte alls så rolig som den borde vara, och både långsammare och stilmässigt mer konventionell än sin förlaga. David Farr, som även var medförfattare till filmmanuset, har inte tillräckligt mycket nytt och matigt att komma med för att fylla ut åtta avsnitt, utan har mestadels bara sträckt ut originalet så att det har blivit längre – men tunnare. Och i långa perioder är "Hanna" därför direkt trög, vilket väl får anses vara en kardinalsynd i katt och råtta-genren.
”Hanna” har en lovande start och bra förutsättningar, men lyckas aldrig riktigt motivera vitsen med sin existens.


”Hanna” har premiär på Amazon Prime Video den 29 mars.

Se det här också: En annan tonårstjej med förmågor utöver det vanliga ser du i Netflix "Chilling adventures of Sabrina". Nya avsnitt landar den 5 april.


Visste du att... Kinnamans nästa serie blir sci-fi-dramat "For all mankind"? Om hur det hade kunnat se ut om rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet inte hade fått ett slut.


Just nu... är Enos även aktuell i Amazons "Good omens", som är skapad av Neil Gaiman och får premiär den 31 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE


Publisert:

LÄS VIDARE

Ny svensk miniserie, globaliserade gangstrar och japansk filmskatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Joel Kinnaman

Tv-serier

Tv-recensioner

Amazon Prime Video

Saoirse Ronan