Mejla

Sandra Wejbro

Julkalender-cirkusen är förutsägbar men underhållande

Alandhs minnesluckor är ”Panik i tomteverkstans” motsats

TV

”Panik i tomteverkstan” (SVT) är en lagom oförarglig julkalender. Men en handfull tokstollars ilska väcker andras aggressivitet och sen växer känslorna exponentiellt.

Åtminstone är det så dramaturgin tycks fungera, i ett växelspel mellan sociala plattformar och hundratals medieaktörer som alla tävlar om sökpositioner på Google. Cirkusen är lika underhållande som den är förutsägbar – men så länge irritationen bara handlar om en simpel julkalender på tv känns den rätt harmlös.

Varje år är det antingen för lite eller för mycket jul. Barnen måste skyddas eller uppfostras. Så mycket känslor kopplas till traditionen – i en perfekt storm av julfanatism, föräldrars barndomsnostalgi och neurotiska omsorg om de små.

 

I ”Panik i tomteverkstans” fall har kritiken handlat om att barnen får veta att det i själva verket är deras föräldrar som gömmer sig bakom tomtemaskerna, men också om att den är alltför populistisk. För barnpubliken, som åtminstone om man ser på vilka som blir deras favoriter i Melodifestivalen har tveksamt omdöme, borde det passa som hand i handsken.

Men visst, tomtemor (Pernilla Wahlgren) är den som kokar all gröt och fungerar som ”familjens projektledare” när deprimerade tomtefar (Per Andersson) knappt klarar av att ta sig ur sängen på egen hand.

 

Fredde Granberg, som skapat serien tillsammans med Thomas Claesson, är knappast känd som den finstämda humorns riddare. Till alla ”Doktor Mugg”-fans glädje dyker Marko ”Markoolio” Lehtosalo upp i en biroll som slädens meknisse, och även här har Granberg plockat fram den tjocka penseln; det vimlar av ordvitsar och lågt hängande skämtfrukter.

Samtidigt är väl det precis vad man vill ha av en julkalender – en varm och inbjudande humor som alltid står på barnens sida. Som gör allt för att roa, oavsett vilken känslig vuxentå den klampar på.

Men även för oss äldre blir det till slut rätt roligt, efter några inledande bleka avsnitt. När spelplanen väl är uppställd vågar serien ta ut svängarna, med Per Andersson som tomtens hemlösa dubbelgångare och Marie Robertson som självupptagen livscoach.

För den som är riktigt julkalenderfrälst finns det numera fler alternativ att välja på. På Viaplay går tredje säsongen av ”Det stora experimentet”, en fantasifull budgetproduktion där några barn ska rädda julen från Professor Primus, spelad av en underbart ondsint Ia Langhammer. Den svenskdubbade danska tomteserien ”Tinkas juläventyr” (TV4 Play/Cmore) är möjligtvis underhållande som hemsnickrad fantasy-kalkon.

 

”Tomtens minnesluckor”.
”Tomtens minnesluckor”.

Allra mest vill jag rekommendera en annan julkalender på SVT, som troligen är ”Panik i tomteverkstans” totala motsats. Trots sin ordvitsiga titel bjuder ”Tomtens minnesluckor” (SVT Play) på allvar och eftertanke, med små återblickar ur några av Tom Alandhs klassiska dokumentärer (som också finns att se i sin helhet).

När människor främst utmålas som typer eller problem drar Alandh ned tempot och påminner om världens alla brokiga individer med historier värda att berätta, oavsett om de är fängelsekunder, kronofogdar eller flyktingar som jobbar i verkstad. Hans kluriga, varma porträtt är viktigare än någonsin.

 

Gilda Radner.

Veckans…

…bästa och sämsta. Ikväll visar SVT2 den fina dokumentären ”Love, Gilda” om Gilda Radners liv, karriär och alltför tidiga död. Komikern slog igenom stort i de första, legendariskt röjiga säsongerna av ”Saturday night live” där hon charmade alla, samtidigt som hon i hemlighet led svårt av sina ätstörningar. Tyvärr visar SVT bara en nedklippt version av den 88 minuter långa originalfilmen – ett otyg som även drabbat Ken Burns fantastiska mastodontverk ”Countrymusikens historia” (SVT Play). Precis som för hans tidigare serie ”The Vietnam War” har SVT köpt in en nedkortad exportversion. Originalet dök så småningom upp på Netflix, så vi får hoppas att det sker även i detta fall.

 

”Soffan” avsnitt tre med Jonas Hallberg, Siw Malmkvist, Tess Merkel Solomons, Christopher Garplind och Sanna Bråding.

…panel. I ”Soffan” (Viafree/Viaplay) ger programledaren Tess Merkel med kändisgäster relationsråd och försöker svara på dilemman. Nya avsnitt kommer varje fredag och jag ser redan nu fram emot Siw Malmqvists livsråd.

 

Musikhjälpen 2019: Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant.

…julmys. På måndag är det dags igen för årets upplaga av ”Musikhjälpen” (SVT Play) att dra igång. I en vecka ska Farah Abadi, Miriam Bryant och Daniel Hallberg leva instängda i en glasbur på Stora torget i Västerås och pengarna som samlas in går i år till kampen mot sexuellt våld i krig och konflikter.

 

 

 

Avicii (Tim Bergling).

…musik. Igår kväll hedrade artister som David Guetta, Adam Lambert och Rita Ora minnet av Avicii genom en stor konsert på Friends arena i Stockholm. Imorgon visas ”Avicii tribute concert: Hyllningskonserten till Tim Bergling” även på SVT1 22.10. Förtjänsterna går till initiativ inom psykisk ohälsa och självmordsprevention.

 

…film. ”The Irishman” (Netflix) må vara en gubbfest, men Martin Scorsese och hans polare Robert De Niro, Joe Pesci och Al Pacino känns piggare än på mycket länge. Melankoliskt om åldrande, vänskap och det kriminella livets meningslöshet.

 

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Av: 

Sandra Wejbro

Publisert:

LÄS VIDARE

Finska hjältar, läskig barnflicka och galen fantasy

ÄMNEN I ARTIKELN

Julkalendern

SVT, Sveriges Television

Netflix

Pernilla Wahlgren

Tom Alandh

Dokumentärer

Tv-serier