Stopp för Svan – Torgny tar vid

avJoni Nykänen

TV

Mogren klar för ”Mästarnas mästare” – ­Gunde är i för dålig form efter sjukdomen

1 av 15
Mats Näslund.

SVT kämpade in i det sista för att få Gunde Svan, 50.

Nu är det klart att skidhjälten Torgny Mogren tar hans plats i kommande ­säsong av ”Mästarnas mästare”.

– Jag är reserv. Och det är okej, säger Torgny ­Mogren, 49, till Nöjes­bladet.

SVT höll tummarna för Gunde. Men planerna havererade. ”Mästarnas mästare” hade dock ett ess i rockärmen – skidhjälten Torgny Mogren.

– Jag fick förfrågan att ­vara med ifall Gunde inte kunde. Jag är reserv för hans del och det är okej för mig, säger Torgny Mogren till Nöjesbladet.

– Det är roligt att det blev Torgny, säger Gunde Svan.

”Inte vältränad”

Gunde Svan insåg att han inte skulle hinna bli tillräckligt vältränad för att hinna vara med i succéprogrammet under sensommaren.

– Jag är absolut inte vältränad. I min ålder tar det längre tid att komma till­baka. Men framtida medverkan i programmet kan hända. Jag är inte tillbaka i den form jag var i innan jag blev sjuk. Så det gör mig ­inte rättvisa att vara med i mitt nuvarande skick, säger Gunde Svan.

Aktuell förra året

Torgny Mogren förklarar att ”Mästarnas mästare” ­betyder mycket mer för Gunde Svan än för honom.

– Jag har varken tiden ­eller möjligheten att träna upp mig så att jag är helt topptränad. Det är så lång tid sedan jag lade av. Men jag tränar mer än vad jag ­annars skulle ha gjort, säger Torgny Mogren.

Redan under förra ­säsongen ringde produk­tionen bakom ”Mästarnas mästare” upp Torgny ­Mogren eftersom de önskade att han ­skulle kunna ­ersätta Gunde Svan. Då gick äran till hockeyprofilen Jörgen Jönsson.

– Jag hade för kort tid på mig och hade ingen möjlighet. Nu har de också gjort så att man inte behöver vara borta lika länge och därmed är jag mer intresserad, säger Torgny Mogren.

”Det är skitkul”

Programledaren Micke Leijnegard är nöjd med ­reserven.

– Gunde har verkligen försökt komma ikapp. Men det är skitkul att vi har ­Mogren. Och Gunde kommer ju att vara med oss förr eller senare, säger han.

BILDEXTRA: Tidigare vinnare i ”Mästarnas mästare”

De fyra sista namnen i ”Mästarnas mästare”

Christine Gandrup (hette förut Magnusson) är en av Sveriges främsta badmintonspelare och är bland annat invald av Svenska Badmintonförbundet i ”Hall of fame.” Född 1964.

Jesper Blomqvist, född 1974, slog igenom 1994 i landslaget som tog VM-brons. Spelade bland annat för ­Milan, Manchester United och ­Parma.

Mats Näslund, född 1959, är en av våra mest meriterade ishockeyspelare med OS-guld, VM-guld och Stanley Cup-seger med Montreal ­Canadiens.

Torgny Mogren, född 1963, är en av våra ­främsta skidåkare med ett OS-guld och fyra VM-guld. Mest känd för triumfen på VM i Falun 1993 då han tog guld, vilket även gav honom bragdguldet.

Här är grupperna

 Grupp 1 (avresa 3/9)

Bernt Johansson, cykel

Torgny Mogren, längdskidor

Dan Corneliusson, fotboll

Magdalena Forsberg, ­skidskytte

Anna Lindberg, simhopp

Helena Ekholm, skidskytte

 Grupp 2 (avresa 13/9)

Mats Näslund, ishockey

Jesper Blomqvist, fotboll

Mikael Appelgren, bordtennis

Christine Gandrup, badminton

Malin Ewerlöf-Krepp, friidrott

Anna-Karin Kammerling, ­simning

BILDEXTRA: Alla deltagare i ”Mästarnas mästare”