”Coacher kan tuta i en vad som helst”

avZandra Lundberg, Aftonbladet

Publicerad:

Skådistrion dissar yrkesgruppen de spelar i SVT:s nya komediserie

Foto: Björn Lindahl
TRISS I DAMER Cecilia Frode, Lena Endre och Vanna Rosenberg spelar huvudrollerna i SVT:s nya dramakomedi ”Coacherna”.

Skrik bort din ångest!

Banta dig lycklig!

SVT:s nya dramaserie riktar en flirtig kritik mot trenden med coachning.

– Livsstilscoachning kan vara otäckt, säger Cecilia Frode.

Sjuksköterskan Carina lider av grava spelmissbruk och bryter ihop.

Bara något år senare öppnar hon en coachbyrå i stora flotta lokaler tillsammans med två kollegor.

Med hjälp av djupavslappning, ”mindfitness” och klassisk livstilscoachning hjälper de sina kunder till lyckligare liv.

Eller?

Hur mycket hjälper och hur mycket stjälper – när allt kommer omkring?

”Många är ofärdiga”

Serien ”Coacherna” i SVT driver generöst med de olika quick fix-metoder som blossat upp i samhället.

– Nu finns det så klart många bra coacher där ute, jag har själv gått hos en som var riktigt bra. Men många av dem har bara gått en utbildning på några månader och tar sig sedan an människor med grava problem. Många är ofärdiga med sig själva och borde själva gå till en psykolog, säger Lena Endre, 56, som spelar huvud­rollen.

Köpte magasin

Cecilia Frode, 41, som spelar coachen Natalie, berättar att hon researchade sin roll genom att köpa hem drösvis med fitness- och inredningsmagasin.

– Jag läser aldrig sådana här tidningar annars, men det är intressant att se alla råd, man ska träna och stretcha sig till ett bättre liv.

Serien är humorbaserad, men det finns en allvarlig underton, menar Frode.

– Livsstilscoachning kan vara otäckt eftersom många kommer dit med allvarliga frågor som man borde gå till en utbildad psykolog med. Är man riktigt sårbar och vilsen så vill man ju bara må bra, då kan en coach tuta i kunden vad som helst och tjäna pengar på det.

Skådespelerskan Vanna Rosenberg, 38, tar gärna hjälp av ”vardagscoacher”.

– Men det är ju bara det vanliga, att man pratar med vänner och sin man. Ibland tänker jag att jag skapat mig en farlig bild av vad som är en lyckad människa också. Det finns inte tid för att känna sig ledsen eller lite misslyckad. Men det måste det ju få finnas!

NATHALIE

Namn: Pia Ingela Cecilia Frode. Ålder: 41. Yrke: Skådespelerska. Bor: Stockholm. Familj: Sambon Mats, filmproducent, dottern Oderia, 4. Kända roller: ”Känd från tv”, 2001, ”Klassfesten”, 2002, ”Varannan vecka”, 2006, ”Mäklarna”, 2006, ”Kommissarie Späck”, 2010. Aktuell: Spelar Nathalie i ”Coacherna” i SVT.

CARINA

Namn: Lena Endre Hobert. Ålder: 56. Yrke: Skådespelerska. Bor: Södermalm i Stockholm. Familj: Ligger i skilsmässa med maken Richard Hobert. Barnen Rosanna, 21 och Edvin, 17. Kända roller: ”Varuhuset”, 1987, ”Lorry”, 1989, ”Jerusalem”, 1996, ”Trolösa”, 2000, ”Män som hatar kvinnor”, 2009. Aktuell: Spelar Carina i ”Coacherna” i SVT.

ZELDA

Namn: Vanna Felicia Rosenberg Synnerholm. Ålder: 38. Yrke: Skådespelerska. Bor: Enskede söder om Stockholm. Familj: Gift med filmproducenten Ulf. Döttrarna Dafne, 6 och Billie, 1. Kända roller: ”Rapport till himlen”, 1994, ”Adam & Eva”, 1997”, ”Kvarteret Skatan”, 2003, ”Hur många lingon finns det i världen?”, 2011. Aktuell: Spelar Zelda i ”Coacherna” i SVT.

Det här är ’Coacherna’

En dramakomedi med premiär i kväll, serien handlar om byrån Carina & co som tre kvinnor har startat ihop efter att ha gått en coachutbildning.

Regissören är Andrea Östlund, som bland annat regisserat ”Gynekologen i Askim”.

I huvudrollerna: Lena Endré, Vanna Rosenberg och Cecilia Frode. I övriga roller syns bland andra: Karl Linnertorp och Thomas W Gabrielsson.

Publicerad: