Filmtips 23 februari

Foto: Al Pacino och Russell Crowe avslöjar tobaksbolagen.
TV

The insider

Bra film om tv-journalistik.

Programmet "60 minutes", som visats i TV 4, är en avslöjande institution i USA, en "Uppdrag granskning", som gör djupdykande granskningar av makthavare och företag i USA. Deras nyheter slår igenom.

I början 1990-talet fick programmets producent kontakt med en man som nyligen avskedats som forskningschef på ett stort tobaksbolag. Han kände till hemligheter om tobak och rökning, fall där bolaget ljugit. Efter en tids övertalning var han villig att ställa upp i en intervju och berätta. Intervjun bandades, inslaget gjordes klart, avslöjandet var nära.

Då kontaktades tv-bolaget CBS av tobakskoncernen som hotade med stämning. Skulle de våga sända eller inte?

Om detta handlar "The Insider". Al Pacino spelar tv-producenten som slåss för sanningen och för integritet mot makthavarna. Russell Crowe spelar titelfiguren, en man som motvilligt är beredd att riskera hela sitt liv för att sanningen ska fram.

Båda är mycket, mycket bra, och filmen intressant. TV 4 stoppar förstås spänningen genom sitt sjok av reklam och nyheter.

(1999)

TV 4 21.00

Mask

Ett gripande drama med verklighetsbakgrund. Eric Stoltz (bakom en grotesk mask) spelar Rocky Dennis, en tonårsgrabb med en sällsynt sjukdom som förvanskat hans ansikte.

  Han mobbas och dras dessutom med en mamma (Cher) som super, knarkar och umgås med tuffa mc-killar.

  Laura Dern spelar skolkamraten som blir förtjust i Rocky. Hon är blind och gillar honom för den han är, inte för hur han ser ut.

  Både Eric Stoltz och Laura Dern har senare blivit skickliga vuxenskådespelare. Cher har haft svårare med karriären. Sam Elliott och Estelle Getty är också med i filmen.

  Kultfakta: Verklighetens Rocky Dennis älskade Bruce Springsteen. Men musikrättigheterna var för dyra, så filmens tonårsgrabb lyssnar därför på Bob Seger.

(1985)

TV 3 2.50

Betygsjakten

Timothy Bottoms är juridikstuderande på Harvard, John Houseman mycket bra som fruktad professor. Dessutom pappa till flickan som Bottoms älskar. En avslöjande och roande inblick i den akademiska världen. Följdes av tv-serie.

(Paper chase, 1973)

TV 4 11.30

Dirty tricks

Engelsk tv-spänning med Martin Clunes som Oxfordlärare. Han är omtyckt och verkar ha kontroll över allting, men plötlsigt riktas kriminella misstankar åt hans håll. Clunes är en uppskattad tv-komiker som vi också kunnat se i "Shakespeare in love".

(2000)

Kanal 5 1.55