Publicerad:
Uppdaterad:

Tidlös italiensk känsla i HBO:s mäktiga ”My brilliant friend”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”My brilliant friend”.
Foto: HBO.
”My brilliant friend”.

TV-RECENSION HBO:s filmatisering av Elena Ferrantes ”Min fantastiska väninna” känns som en älskad klassiker redan vid ankomsten.


My brilliant friend
HBO Nordic
Del 1-4
Av bl a Elena Ferrante och Saverio Costanzo, med bl a Elisa Del Genio, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco och Gaia Girace.


DRAMA En värld man slukas av redan vid första anblicken; fattig, farlig, hetlevrad, mustig och fängslande, sliten men vacker. Ett intro som känns klassiskt första gången man ser det. Och barnskådespelare som har fått en uppgift som borde vara dem övermäktig och ändå spelar skiten ur varenda scen.
Filmatiseringen av den första boken i Elena Ferrantes Neapelkvartett, tillika HBO:s första icke-engelskspråkiga serie någonsin, är en italiensk dröm.

Berättelsen – som till att börja med består av åtta avsnitt men kommer att byggas på med ytterligare 24 delar baserade på resterande tre böcker – tar sin början med att en grånande Elena Greco tar emot ett nattligt telefonsamtal. Hennes livs viktigaste vän, Raffaella "Lila" Cerullo, har försvunnit spårlöst, och Elena, som verkar mer bitter än orolig, sätter sig ner för att skriva ner historien om en komplicerad vänskap. Om en fantastisk väninna och bundsförvant, men också om en fiende och konkurrent.
Sedan tas vi till 50-talets Neapel, där Elena och Lila (Elisa Del Genio och Ludovica Nasti, lysande var för sig och helt enastående tillsammans) växer upp i eländiga och våldsamma arbetarkvarter. Båda är begåvade och läshungriga, men flickor, i en halvt laglös miljö där döttrar befinner sig längst ner i näringskedjan, utbildning kostar för mycket och knytnävarna sköter förhandlingarna.
En stark vänskap mellan de två växer sakta fram, men ingenting är enkelt med den extremt intelligenta men kantiga Lila, och när flickorna har blivit tonåringar i del tre och fyra (och spelas av Margherita Mazzucco och Gaia Girace) har en klyfta av besvärlig art, smal men smärtsam, uppstått mellan dem.
En gripande, intelligent och mycket välspelad skildring av en okonventionell vänskap, paketerad i en tidlös italiensk stil som bör få cineaster att gå upp i brygga.


”My brilliant friend” har premiär på HBO Nordic den 19 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: