Spioner under 1700-talet i ny serie

Ett drama om spioner under det amerikanska frihetskriget är den senaste satsningen från kvalitets-tv-bolaget AMC.

Nu sänds serien i Sverige.

Mitt under det nordamerikanska frihetskriget bildar fyra vänner en hemlig spioncirkel The Culper Ring i New York. Den nya dramaserien "Turn" som fått stor uppmärksamhet i USA.

– Det är inte James Bond, utan vanliga människor som tvingas göra val som påverkar en hel värld, säger skådespelerskan Heather Lind, till TT.

Osynligt bläck och hemliga meddelanden gömda i kjolar. Det är bara några av alla knep de tar till för att skicka meddelanden till befälhavaren George Washington.

Sann berättelse

Bakom det historiska dramat står AMC, skaparna av kvalitetsserier som "Mad men" och "The walking dead".

"Turn" bygger på Alexander Roses bok "Washington's spies" och är den sanna berättelsen om USA:s första spionring, en historia som hittills varit begravd i glömska.

Det är 1778 mitt under pågående frihetskrig som bonden Abraham "Abe" Woodhull spelad av (Jamie Bell från"Billy Elliot" och "Tintin") dras in i de växande motsättningarna och grundar den hemliga spionrörelsen.

Sammanlagt är de fyra stycken som kämpar i hemlighet mot britternas styre.

Stark kvinnoroll

Heather Lind spelar en av rebellerna, Anna Strong, vars man fängslats av britterna. Hon är omgiven av brittiska soldater vilken gör hennes situation extremt farlig.

– Det är en väldigt stark kvinnoroll som är intressant att spela. Hon är en fascinerande person som försöker klara sig själv och samtidigt tar väldigt stora risker för att kämpa för vad hon tror på. Vi hör inte talas om att kvinnor var involverade i politik på den här tiden men jag är säker på att de var det, säger Heather Lind.

Seth Numrich spelar Benjamin Tallmadge som är soldat i den nybildade amerikanska armén och en av ledargestalterna i spionringen.

Dubbelliv

Tallmadge överlevde kriget och skrev ner sina memoarer, men där står inte ett ord om spionjobbet, utan det förblev en hemlighet.

– Han levde ett dubbelliv, det finns rätt mycket skrivet om honom men det är inte först förrän nyligen som historikerna har börjat förstå vad han gjorde. Ingen av de här personerna är kända. Är man en känd spion är man väl lite av en misslyckad spion.

The Culper Ring använde sig också av mer okonventionella sätt att kommunicera - bland annat hängde Anna Strong ut tvätt som till exempel underkjolar. Halmstrån i fållen på kjolarna hade vissa betydelser.

– Jag inspireras av deras passion. Det historiska tidsperspektivet är nödvändigt för handlingen men den verkliga storyn finns hos de här modiga människorna.

"Turn" sänds på tisdagar i C More Series och kan även ses på C More Play och Filmnet.

TT

Publisert: