Jill Johnson slogs för att göra country

1 av 2 | Foto: TV4
Jill Johnson har fått kämpa för sin karriär.
TV

Hon tvingades släppa ett album hon inte ville släppa.

I ”Så mycket bättre” berättar Jill Johnson om den långa kampen om makten över sin egen karriär – och att få göra musiken hon själv brann för.

– Jag gjorde våld på mig själv, säger hon i programmet.

Med låten ”Kärleken är” tog Jill Johnson hem Melodifestivalen 1998. Men efter vinsten blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig.

I kvällens avsnitt av ”Så mycket bättre” berättar hon om kampen att själv få göra den musik hon brann för i sitt artisteri: den bland många då töntförklarade countryn.

– Jag fick svaret att jag vunnit Melodifestivalen på svenska och skulle släppa en svensk schlagerplatta. Det var vad alla förväntade sig, säger artisten i programmet.

Egentligen ville hon inte alls spela in albumet men hade inget annat val.

– Det var absolut att göra våld på mig själv, det ville jag inte egentligen, säger hon vid lunchen i programmet.

Mellosuccé

Sedan kom möjligheten igen. 2003 fick Jill förfrågan om hon ännu en gång vill tävla i festivalen, denna gång med låten ”Crazy in love”.

Efter att ha funderat och övervägt flera gånger tackade hon ja. Samtidigt bestämde hon sig för att producera låten i genren country, vilket gav henne en helt ny plattform när Melodifestivalen 2003 var över.

– Med facit i hand är jag väldigt glad att jag bestämde mig för att göra låten. Och reaktionen från svenska folket var fantastisk. Jag kände mig som en vinnare även om jag kom på fjärde plats och hade också den mest spelade låten efter festivalen det året, säger Jill Johnson i programmet.

”Hatt och chaps”

Men efter succén med ”Crazy in love” fortsatte kampen för genren.

– Jag har absolut jobbat i motvind hela tiden. Min genre har inte funnits, den har inte varit accepterad. Den har varit förlöjligad och töntifierad. Det är människor i hatt och chaps, det handlar inte om musik längre, säger hon i programmet.

För Jill Johnson kommer inte musiken med en kostym utan med ett budskap. I dag kallas hon för Sveriges countrydrottning, vilket är en titel hon är stolt över.

– Jag har jobbat så hårt för genren och brinner så mycket för den och den upprättelsen som jag tycker den fått. Annars tycker jag inte om etiketter och stämplar. Jag tycker vi håller för mycket med det i Sverige, säger hon i ”Så mycket bättre”.

”Så mycket bättre” sänds i TV4 i kväll klockan 20.

ARTIKELN HANDLAR OM