Sommaren är gyllene

TV

Publiksuccén på Skansen är bara början för Gessle

Gyllene Tider-hysterin har bara börjat.

I går slog gruppen publikrekord med 24 000 på "Allsång på Skansen".

En vecka före sin egen turnépremiär.

- Det kanske blir fler smygpremiärer, det var så kul att testa låtarna på den här publiken, säger Per Gessle.

Förväntningarna inför sommarturnén är stora och publiktrycket stenhårt. En press som nu gett den legendariska gruppen prestationsångest.

- Det är klart det alltid är lättare att slå underifrån, säger Per Gessle.

Publikens jubel på Skansen i går talade sitt tydliga språk. Det är Gyllene Tiders sommar.

- Vi blir inspirerade av det här, prestationsångesten får inte ta över. Vi gör ju vår grej, säger Micke "Syd" Andersson.

Nästan hälften av turnéns konserter - däribland den på Ullevi i Göteborg - är slutsålda. Totalt har 425 000 fans köpt biljetter.

- Efter att ha spelat i Tylösand och här för publiken på Skansen är vi mer taggade än någonsin. Hela Ullevigrejen kommer att bli helt sanslös, säger Per Gessle.

Publikrekord i regnet

Men redan i gårdagens "Allsång på Skansen" slog Gyllene Tider publikrekord i förhållande till vädret. 24 000 åskådare tog sig till Sollidens scen för att se bandet, trots ösregnet.

Det kan jämföras med Allsångens högsta publiksiffra någonsin - 32 000 då det var strålande solsken.

Åskådarnas skrik överröstade stundtals programledaren Anders Lundin.

- Alla i teamet är väldigt tagna av publiksiffrorna, sa han efter inspelningen.

När Gessle med band gick upp på scenen visste jublet inga gränser. Under extranumren dansade och sjöng publiken till låtklassikerna "Sommartider, "Flickorna på TV2" och "Puls".

"Känns speciellt"

- Det här bandet finns ju inte egentligen. Det här är det sista vi gör, därför känns det så speciellt, säger Per Gessle.

Men glädjeyran hade också en baksida. Under repetitionerna före programmet svimmade en flicka, och en kvinna fick föras i väg i ambulans efter att ha halkat i folkhavet.

- Det var två yngre kvinnor. Den ena hade inte druckit ordentligt, kvinnan som halkade har eventuellt fått en fraktur i foten. Men vi hade full kontroll framme vid scenen, säger säkerhetschefen Sixten Sirén.

Direkt efter spelningen lämnade Gyllene Tider Skansen. Normalt brukar artisterna stanna kvar efteråt för att mingla och ge intervjuer bakom scenen.

- Vi är glada att de stannade och gjorde extranummer. Det är det viktigaste för oss, och för publiken, säger Gunilla Nilars, producent för "Allsång på Skansen".

Karin Fyrlundm, Susanne Nylén