”Jag kom inte upp ur sängen”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Björkman om utbrändheten som golvade honom

1 av 4

Han var en av världens bästa tennisspelare och pressade sig själv till max.

Plötsligt sa Jonas Björkmans kropp stopp. Han kom inte längre upp ur sängen.

– Det var det värsta året i mitt liv, säger han.

1997 var ”Let's dance”-aktuelle tennisstjärnan Jonas Björkmans succéår. Efter att länge ha varit en av branschens 40 bästa spelare vann han singeltitel efter singeltitel och blev plötsligt rankad som nummer fyra i världen. Framgångssagan var ett faktum – till stressen tog överhanden. Jonas gick in i väggen.

– Jag spelade extremt mycket och i mars 1998 var jag uttömd. Jag vaknade i Miami och kom inte upp ur sängen, det bara snurrade i hela huvudet. Jag fick ligga ner i två dagar. Det var kroppens sätt att säga att jag måste vila. Mentalt var det det värsta året i mitt liv, säger han.

”Var jagad”

Kraven på honom på tennisbanan i kombination med all uppmärksamhet hade blivit för mycket.

– Jag blev stressad av att vara jagad, att vara den där fyran som alla ville slå. Jag var orutinerad och klarade inte av att hantera medier och att ha presskonferenser på olika språk varje dag.

Till slut gick det så långt att kärleken till tennisen försvann.

– Jag kom till ett läge där jag egentligen inte tyckte det var kul. Jag hade inte glädjen på tennisbanan kvar längre, säger han.

Med hjälp av vila blev Jonas bättre, men han har drabbats av utbrändhet flera gånger även efter 1998. Hösten 2001 tvingades han avbryta en match i Frankrike på grund av trötthet och fick tillbringa två dygn på sjukhus.

Räddning att bli pappa

Men när sonen Max föddes 2003 ändrades allt.

– Då släppte prestationskraven. Tennisen var fortfarande lika viktig, men jag fick ett större perspektiv på livet och fick en bättre känsla för skillnaden mellan person och prestation. Även om jag förlorade var jag en lika bra person.

Fem år senare föddes dottern Bianca. I dag lever Jonas ett lugnt familjeliv, och har slutat pressa sig själv för hårt.

– Hela den här resan har lärt mig så enormt mycket, och gjort att jag känner mig trygg i min situation i dag. Nu känner jag mig väldigt balanserad.

Få ALLA Let's dance-nyheter direkt – Följ Nöjesbladet på Facebook!

Publicerad: