– Bard kommer att bli råtaskig

TV

”Idol”-juryn har redan börjat bråka – innan första audition

1 av 2 | Foto: baggarna gaddar ihop sigLaila Bagge håller Alexander Bard kort när den nionde ”Idol”-säsongen drar i gång med audition i dag. ”Man både älskar och hatar Alexander”, säger Laila. Anders Bagge är i Vietnam när Nöjesbladet intervjuar den nygamla juryn. ”Jag har sagt till Bard att jag inte kommer att köpa att han blir för hård”, säger han.

Baggarna mot Bard.

”Idol”-juryn har redan börjat gnabbas.

– Jag både älskar och hatar Alexander, säger Laila Bagge.

Efter ett års paus är ”Idol” tillbaka.

Och i dag kickas den nionde säsongen i gång med första auditionstoppet i Stockholm.

Under den åttonde säsongen 2011 anklagades Alexander Bard vara för hård mot vissa av deltagarna.

Alexander Bard, 52, och Anders Bagge, 45, rök i hop vid flera tillfällen under säsongen. En av dispyterna handlade om att Bard kallade årets Melodifestivalvinnare Robin Stjernberg för karaokesångare.

Bagge blev så upprörd över kritiken att han visade fuck-tecknet åt kollegan.

”Skitjobbigt”

I år lovar han sätta ner foten om Bard går för långt.

– Jag har sagt till Bard att jag inte kommer att köpa att han blir för hård. Jag kommer att säga ifrån, vi ska dissa på ett bra sätt. Det ska vara saklig, konsekvent och konstruktiv kritik, säger Bagge.

Men Alexander Bard har inga planer på att tona ner sig.

– Varför ska vi vara mesiga? Jag var hård för att jag tyckte Robin var så bra. Då fick jag höra att jag gjorde mobbnings-tv och det var skitjobbigt att få höra det, säger Bard.

– När lamporna slocknat, det första jag gjorde när Robin kom tvåa var att gå fram till honom och säga: Den man älskar agar man, så gav jag honom ett skivkontrakt.

Under den åttonde säsongen var Laila Bagge Wahlgren, 40, höggravid med sonen Kit.

”Älskar och hatar”

– Det jobbiga det här året är att jag inte är med barn, så om jag säger taskiga saker kommer Alexander att vara råtaskig tillbaka. Han vågade ju aldrig såga en gravid kvinna. Nu ligger jag jävligt risigt till, säger Laila.

Hon skrattar högt.

Kommer ni att gnabbas lika mycket i år?

– Det var inte fullt ut då, det kommer mer. Det känns som om jag får mer plats i år, säger Alexander Bard och ler.

– Det hoppas jag verkligen inte. Man både älskar och hatar Alexander. Men han säger ofta saker som är väldigt bra, säger Laila.

Alexander hade ett krav för att vara jurymedlem igen:

– Att jag skulle få mer betalt än Laila och Anders.

Bard flinar igen.

Nionde säsongen

Det var efter programmets åttonde säsong 2011 som TV4 valde att pausa ett av Sveriges mest populära talangprogram.

Kanalen storsatsade i stället på det nya formatet ”X factor”, som blev en besvikelse tittarmässigt.

Redan i höst är ”Idol” tillbaka och den nygamla juryn, Laila Bagge Wahlgren, Anders Bagge och Alexander Bard.

… och så tycker ”Idol”-juryn om att göra comeback

Alexander Bard:

– Tittar man på hur ”Idol” utvecklats i USA ser man att programmet fick en nytändning genom att låta artisterna vara mer bundna till en viss genre om de vill. Det här att de ska hoppa runt bland olika genrer är för mig för likt musikalvärlden. ”Idol” har inget med musikalvärlden att göra.

Anders Bagge:

– ”Idol” har ett rent och klart budskap. Jag tror på ”Idol”. Jag hade aldrig hoppat på de andra koncepten för hur mycket pengar världen. Jag hade inte tackat ja utan Laila och Bard och jag gör det på grund av kärleken till att hitta nya talanger. Jag går in med glatt humör.

Laila Bagge Wahlgren:

– ”Idol” har alltid varit bra och det enda formatet som genererat stjärnor som har en karriär. Se bara på Melodifestivalen, de två senaste vinnarna har tävlat i ”Idol”. När vi i juryn fick frågan i år om att köra igen pratade vi ihop oss. Det är otroligt viktigt vem som sitter i juryn, att det är högt och lågt i tak.