Viaplays ”Friheten” – en charmig dansk lightversion

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Friheten”.
Foto: Viaplay.
”Friheten”.

TV-RECENSION Viaplays ”Friheten”, om ett gift par i brott, är en charmig dansk flugviktare – som lär ha hämtat inspiration från en amerikansk tungviktare.


Friheten
Viaplay
Del 1-3
Av Thor Bjørn Krebs och Mikkel Serup, med bl a Lars Ranthe, Lene Maria Christensen och Lotte Andersen.


DRAMA En del lågmäld skandinavisk familjedysfunktion med drag av diskbänksrealismeller, om man ska tala i mer bokstavliga termer, diskmaskinsrealism, då just en trasig diskmaskin fungerar som katalysator i handlingen. En del humor. Och en del spänning.

Allt det blandas ihop till en udda, lite dämpad och bitvis något fumlig, men rar och inte alls oäven helhet, i Viaplays första danska originalserie "Friheten".

Lene Maria Christensen ("Arvingarna") och Lars Ranthe ("Gråzon") spelar det gifta paret Nina och Erik, som är på fallrepet både ekonomiskt och relationsmässigt. De lever ett trist liv i ett deprimerande hus tillsammans med sina två barn, men allt förändras när en person ur deras hemliga, kriminella och rafflande förflutna som unga och förälskade svindlare plötsligt dyker upp och vill att de ska vara med på en sista stöt.
Grundidén med ett gift par som lever ett farligt dubbelliv, och bland annat riskerar att avslöjas av sina egna barn, känns lånad från det amerikanska spionmästerverket "The Americans". (Kanske har man också sneglat lite på Netflix ”Ozark”.) "Friheten" är mindre på allvar, och varken kan eller försöker hålla i närheten av samma viktklass – men har ändå sin egen typ av charm och känns som en lovande lightversion.


”Friheten” har premiär på Viaplay den 24 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE