Spanskt tonårssnask, hopplösa väninnor och psykologisk thriller

1 av 4

avKarolina Fjellborg

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”Elitskolan”, ”Dilan och Moa” och ”Ord mot ord”.

Elitskolan


En mix av "Gossip girl" och "13 reasons why" på spanska? Ja, inte så tokigt faktiskt. Netflix andra spanska originalserie bryter kanske ingen ny tonårsseriemark, men är rejält snaskig och går väldigt bra att fastna i. Skådeplatsen är den prestigefyllda elitskolan Las Encinas, dit tre arbetarklassungdomar anländer efter att ha fått stipendier och skapar social turbulens – som slutar i mord. Hemligheter, lögner, klassmotsättningar, sex och naket, tacksamma tonårssterotyper, droger, intrigerande och snuskig rikedom – och så alltså en mordgåta som ska lösas på toppen av allt det. "Elitskolan" levererar.
Netflix


Dilan och Moa


Dilan Apak och Moa Lundqvist, från bland annat "Tankesmedjan" i P3 och podcasten "Dilan och Moa", har skapat och spelar huvudrollerna i en underlig och skön liten humorserie, med smått bisarr, ofta väldigt rolig jargong, improviserad känsla och dråpliga figurer. Om de två rätt hopplösa, självupptagna vännerna Dilan och Moa, som hankar sig fram i Malmö där de bor i ett "ofrivilligt kollektiv" tillsammans med två andra, lika hopplösa typer. Sissela Benn har regisserat och tonen och karaktärerna får en att tänka lite på "Girls", och ganska mycket på "Broad city", om man ska hitta jämförelser. Sex delar.
SVT Play. Premiär på måndag

Foto: Mattias Ankrah/SVT.
”Dilan och Moa”.

Ord mot ord


Den här brittiska psykologiska thrillern i sex delar (som sedan tidigare även finns på HBO Nordic under originaltiteln "Liar") börjar med att den nyseparerade läraren Laura ("Downton Abbeys" Joanne Froggatt) går på dejt med kirurgen och ensamma pappan Andrew (Ioan Gruffudd). Dagen efter anklagar hon honom för våldtäkt, medan han nekar. Så, vem ljuger? "Ord mot ord" är inte lika välgjord som skaparna Harry och Jack Williams försvunna barn-rysare "The missing" (vars andra säsong finns på C More) men absolut sevärd. Och en andra omgång kommer – i form av ett mordmysterium.
SVT Play. Premiär på måndag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ARTIKELN HANDLAR OM