Gemytlig familjefantasy för nostalgiska föräldrar

80-talsrullen ”Willow” är tillbaka – som serie

Warwick Davies i ”Willow”.
Warwick Davies i ”Willow”.

TV-RECENSION Warwick Davies påminner om att hjältar kommer i olika former och storlekar, i Disneys fortsättning på kultfantasyn ”Willow”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Willow

Del 1-3

Av Jonathan Kasdan, med bl a Warwick Davies, Ruby Cruz, Erin Kellyman, Ellie Bamber, Tony Revolori, Amar Chadha-Patel, Dempsey Bryk, Joanne Whalley.


FANTASYÄVENTYR Ron Howards fantasyfilm ”Willow” från 1988 blev inte den stora och omedelbara succé som hade förväntats, med tanke på ”Star wars”- och ”Indiana Jones”-maestron George Lucas inblandning.

Men någon flopp var det inte heller, en sorts kultstatus nåddes, och i dag finns det ett otvivelaktigt nostalgiskt 80-talsskimmer över det charmiga äventyret. Som i stora drag gick ut på att den kortvuxna, aspirerande magikern Willow Ufgood (Warwick Davies) och den smådryga legosoldaten Madmartigan (Val Kilmer) skulle rädda den utvalda bebisen Elora Danan, som enligt en profetia en dag skulle komma att peta ner den onda drottningen Bavmorda från tronen.

Och nu skakar Disney och Lucasfilm liv i ”Willow” igen. Utan Kilmers medverkan, men med Davies tillbaka i titelrollen, och med även Joanne Whalley ombord igen som Sorsha – Bavmordas krigardotter som blev förälskad i Madmartigan och bytte sida.

Flera decennier har gått. Elora Danan är i säkerhet någonstans, men så inkognito att inte ens hon själv vet om vem hon är. Och i väntan på att hon ska nå sin fulla potential styr drottning Sorsha över Tir Asleen, med sina och Madmartigans barn, tvillingarna Kit (Ruby Cruz) och Airk (Dempsey Bryk), vid sin sida.

Kit ska snart bli bortgift med prins Graydon (Tony Revolori) i ett politiskt arrangemang för att säkra fred – trots att hon själv hellre skulle vilja utveckla sin mer-än-vänskapsrelation med den blivande riddaren Jade (Erin Kellyman). 

(Och ja, det är vågat för att vara Disney.)

Airk däremot, får hoppa runt i sänghalmen som han vill, och gör det just nu helst med tjänstehjonet Dove (Ellie Bamber).

Men ondskan är på väg att resa sig, och när Airk blir kidnappad av demoniska varelser måste Kit ge sig ut på det farliga uppdraget att rädda honom. Jade, Dove och Graydon ansluter, och det gör även en tjuv (Amar Chadha-Patel) som behöver botgöring – och är uppenbart designad för att fylla tomrummet efter Kilmers karaktär.

Men vilken trollkarl behövs för att skydda, inspirera och guida dem? 

Willow såklart – nu äldre och visare.

En del udda beslut är tagna kring ”Willow” version 2.0. Som att låta de unga karaktärerna prata och föra sig som om de vore med i en modern fjortissåpa, att avslöja vem som faktiskt är Elora Danan nästan direkt, och att låta valda delar av de för övrigt snygga effekt- och actionsekvenserna utspela sig i rena rama ”Game of thrones”-mörkret.

Men Davies håller ihop det hela med rutin, humor och värme, och som bred, okomplicerad och opretentiös familjefantasy, med gott om vinkar till föräldrar som vurmar för originalet, gör ”Willow” jobbet.


”Willow” har premiär på Disney+ den 30 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Warwick Davis och Bill Barty i filmen ”Willow”.
Warwick Davis och Bill Barty i filmen ”Willow”.
Publisert:

LÄS VIDARE