Svensk pandemihumor, tysk kvalitet och starkt spanskt terrordrama

”Premiärdatum oklart”, ”Das Boot” och ”Patria”.
”Premiärdatum oklart”, ”Das Boot” och ”Patria”.

VECKANS STREAMINGTIPS SVT:s mockumentär ”Premiärdatum oklart” är en aktuell liten humorpärla. Tyska krigsserien ”Das Boot” är tillbaka, lika bra som sist. Och HBO:s starka, tunga ”Patria” griper tag direkt.

”Premiärdatum oklart”.
”Premiärdatum oklart”.

Premiärdatum oklart


Den här komediserien i mockumentärstil är en liten pärla om en kultursektor i fritt fall under coronaåret 2020. På en av Stockholms teatrar repeterar ett osynkat litet gäng – bestående av bland andra Grotesco-kollegorna Henrik Dorsin och Michael Lindgren, en extremt coronanojig Johan Ulveson och en pretentiös och pk Vanna Rosenberg – en ny revy, trots att det är högst oklart när, och ens om, den kommer att kunna ha premiär. Inbördes munhuggande och olika perspektiv på både krisen och konsten varvas med klipp från Folkhälsomyndighetens presskonferenser och politikers uttalanden. Kul och aktuellt.
SVT Play


”Das Boot”.
”Das Boot”.

Das Boot


Förra året blev jag mycket imponerad av den här atmosfärrika, spända, stiliga och nyansrika tyska andra världskriget-serien – som alltså inte är en remake av Wolfgang Petersens klassiska ubåtsfilm från 1981, utan snarare en sorts uppföljare, där handlingen utspelar sig både till havs och till land. Och nu marscherar den vidare lika starkt i sin andra säsong, där den fortsätter att skildra inbitna nazister såväl som mer moraliskt lagda, själsligt plågade tyskar, modiga motståndsmän och -kvinnor och amerikanska kopplingar till Tredje riket.
SVT Play


”Patria”.
”Patria”.

Patria


Den här spanska HBO-serien om baskiska ETA:s långvariga blodiga terror och såren den lämnat efter sig, är baserad på Fernando Aramburus roman med samma namn och skapad av Aitor Gabilondo, och den inleder mycket gripande. Serien rör sig över flera decennier och i centrum står två familjer – framför allt två kvinnor, fruar och mammor (Elena Irureta och Ane Gabarain) – som en gång stod varandra nära men sedan hamnade på varsin sida i konflikten. Starkt om skuld, ånger, sorg, meningslöst våld och möjlig, eller omöjlig, försoning.
HBO Nordic. Premiär på söndag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE