Tv-recensioner

”Jägarna” hittar tillbaka till sina råbarkade rötter

Av: 

Karolina Fjellborg

”Jägarna”.
”Jägarna”.

TV

TV-RECENSION Rolf Lassgård är tillbaka i tungviktarform, i en andra, strået vassare ”Jägarna”-säsong som känns mindre moderniserad än den förra.

Och det menar jag som en bra sak.

Betyg: 3 av 5 plus
Jägarna

C More
Säsong 2
Av Björn Carlström och Stefan Thunberg, med bl a Rolf Lassgård, Simon J Berger, Lena Endre, Johan Marenius Nordahl, Annika Nordin, Johannes Kuhnke, Caroline Johansson Kuhmunen, Ulf Stenberg, Maja Rung, Jeanette Holmgren.


KRIMINALTHRILLER Till ingens förvåning blev det en till säsong av C Mores och TV4:s välgjorda fortsättning på Kjell Sundvalls ”Jägarna”-filmer. Även denna gång är det Björn Carlström och Stefan Thunberg som har skrivit manus, och Jens Jonsson som har regisserat tillsammans med Johan Lundin.

Följaktligen är det här en svit avsnitt som hänger ihop fint med de förra, även om – vilket jag tycker är till seriens fördel – man den här gången sneglar mer tillbaka på originalet. En del av den uppdaterade, modernare känslan är släppt, till förmån för mer av den ohyvlade, lite stereotypa men oerhört tacksamma norrländska vilda vischan-atmosfär som utmärkte filmerna.
Och nu finns det, till skillnad från sist, också en mustig antagonist som kanske inte matchar, men i alla fall för tankarna till, Lennart Jähkels nära nog ikoniska, operasjungande dåre.

Simon J Berger spelar nämligen Joar Särn. En burdus sate som för 15 år sedan dömdes för ett mord som fortfarande ligger som ett öppet sår i trakten, och nu återvänder till bygden under dramatiska former. Och i hans spår briserar konflikter, våld, sorg, ilska, hat och tvivel.
Det är en figur som gränsar till karikatyr, men samtidigt är svår att slita blicken från, och medan det är uppenbart att han är något sorts svin, är frågan om han verkligen är en mördare.
Och om han inte är det – vem är i så fall förövaren som fortfarande går lös?
Rolf Lassgård är, som varje gång, tung och fenomenal som Erik Bäckström, som nu inte bara plågas av gamla minnen från en uppväxt präglad av våld utan även drabbas av vankelmod i skuldfrågan vad gäller Särn – vilket försätter honom på kollisionskurs med brorsonen Peter (Johan Marenius Nordahl), som nu är den som har polisbrickan.
Pålitliga Lena Endre spelar en åklagare som har ett förflutet med Bäckström, Johannes Kuhnke är tillbaka som den nu nerdekade snuten Richardsson, och andra övertygande biroller görs av Ulf Stenberg, Maja Rung och Jeanette Holmgren.
Hårt, snyggt och strået vassare än sist.


”Jägarna” har säsongspremiär på C More den 8 mars, och sänds även i TV4 med start den 23 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Månadens måsten! 15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Rolf Lassgård

Lena Endre

Simon J Berger

C More