Svensk-norsk thriller som blir fånigare och fånigare

Om nya serien ”Maskineriet” på Viaplay

”Maskineriet”.
”Maskineriet”.

TV-RECENSION Viaplays svensk-norska thrillerserie ”Maskineriet”, som tar avstamp på en färja mellan Strömstad och Sandefjord, håller sig flytande ett tag, trots övertydliga rollfigurer. Men blir fånigare och fånigare och går till slut i princip på grund.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Maskineriet

Säsong 1
Av Niclas Ekström och Kjersti Ugelstad, med bl a Kristoffer Joner, Hanna Alström, Julia Schacht, Anastasios Soulis, Jakob Eklund, Emilia Roosmann, Rune Temte, Emil Almén, Angela Kovacs.


THRILLER Viaplays nya thrillerserie ”Maskineriet”, som pendlar mellan Sverige och Norge, börjar med att norrmannen Olle Hultén (Kristoffer Joner) – en på ytan vanlig familjefar med fru (Hanna Alström), barn och arbete i Sverige – vaknar upp i en bil på färjan mellan Strömstad och Sandefjord efter ett sjöslag till konferenskväll. Han har en rånarluva på sig, och på sätet bredvid honom ligger en pistol och en stor summa kontanter.
Han verkar inte minnas någonting, men hör snart att ett stort rån har begåtts, och när poliser kliver ombord på färjan, flyr Olle i panik.
Vad har hänt? Har han varit med på rånet? Eller blivit ditsatt? Av vem i så fall? Och varför?
Och hur kommer det sig att verktyg och maskiner från hans svärfars (Jakob Eklund) byggfirma användes vid rånet?
Något i Olles förflutna är det i alla fall som skaver. Han döljer uppenbarligen något för sin nya svenska familj, och den norska polis som jagar honom har en konstant besatt uppsyn som basunerar ut att det här är personligt för henne.
Och Julia Schacht, som spelar polisen, är inte den enda som dras med en övertydlig roll helt utan nyanser. Även Emilia Roosmann spelar en parodiskt stenhård norska som vill ge betalt för gammal ost, och att Olles svåger (Anastasios Soulis) sitter desperat i skiten ekonomiskt och kommer att klanta till det är uppenbart i hans första scen.
Överlag känns många av skådespelarna, i både stora och små roller, onaturliga och nästan handledda med vänsterhanden av regissören Richard Holm. Och medan man till en början kan ha överseende med en del klumpigheter, då ”Maskineriet” trots allt börjar ganska spännande, blir svagheterna allt mer påtagliga i takt med att intresset sjunker för en historia som bara blir fånigare och fånigare ju närmare upplösningen man kommer.

Och till slut i princip går på grund.


”Maskineriet” har premiär på Viaplay den 24 maj.

Se i stället... ”Rebecka Martinsson” (TV4/C More), för bättre ny skandinavisk spänning.


Visste du att... Rune Temte, som spelar polis i ”Maskineriet”, just nu spelar in Netflix-filmen ”A boy called Christmas”, mot Jim Broadbent, Maggie Smith och Kristen Wiig?


Just nu... är Jakob Eklund även Viaplay-aktuell i det London-baserade kriminaldramat ”Cold courage”.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE