Tv-serier

Roslund & Hellströms ”Box 21” har blivit en träig dussinkriminalare

Av: 

Karolina Fjellborg

”Box 21”.
”Box 21”.

TV

TV-RECENSION ”Box 21” har en bra grundstory. Men tyvärr också en hel del själlöst skådespeleri och stendöda repliker.

Betyg: 2 av 5 plus
Box 21

Säsong 1
Av Dennis Magnusson, med bl a Leonard Terfelt, Simon J Berger, Mimosa Willamo, Kristofer Kamiyasu, Ilinca Neacsu, Alexandra Sarbei, Joakim Sällquist, Sandra Andreis, Edda Magnason och Jacob Ericksson.


KRIMINALDRAMA Viaplay ska göra tv-serier av totalt fyra av deckarduon Anders Roslunds och Börge Hellströms kriminalromaner, och först ut är ”Box 21”.

Mani Maserrat har regisserat, och Roslund själv har varit med och skrivit några av avsnitten.
Den unga rumänskan Lidia (Ilinca Neacsu) lockas till Sverige av landsmannen Lucian (Cristian Bota), med löften om arbete och ett bättre liv. Men väl här hamnar hon, tillsammans med den tidigare hitlurade Alina (Alexandra Sarbei), i rent sexslaveri, brutalt kontrollerad av en obskyr figur vid namn Janus.
Efter att nästan ha blivit ihjälslagen bestämmer sig Lidia för att hämnas – och kriminalkommissarie Ewert Grens (Leonard Terfelt) och hans kollegor Tobias Nordwall (Simon J Berger), Mariana Hermansson (Mimosa Willamo) och Sven Sundkvist (Kristofer Kamiyasu) får därmed ett gisslandrama i Löwenströmska sjukhusets bårhus att hantera.
Utgången blir en chock, och efterspelet avslöjar fruktansvärda sanningar som Grens, som redan före dramat hade drabbats av en svår personlig kris, har svårt att acceptera.
Det är lite för mycket i ”Box 21” som inte riktigt sitter för att serien ska höja sig över gängse svenska dussinkriminalare. Skådespeleriet är ojämnt och träiga repliker levereras mekaniskt, familje- och äktenskapsscener har något påträngande smörigt över sig, som ett pålagt sentimentalt filter, och ett sidospår om en pånyttfödd gangster som försöker skriva ett nytt slut på sin historia smälter i praktiken aldrig riktigt samman med huvudspåret – även om det må finnas paralleller att dra i teorin och Joakim Sällquist gör seriens klart bästa rollprestation som den hopplöse Jochum.
Men även om utförandet har sina brister, har ”Box 21” en spännande, gripande och otäck grundhistoria som manar en att fortsätta titta.
Och slutscenen är så pass ond att den nästan, men bara nästan, gör det värt det.


”Box 21” har premiär på Viaplay den 17 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen


Publisert:

LÄS VIDARE

50 färska tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Tv-recensioner

Anders Roslund

Börge Hellström

Viaplay