”Vi slängde oss ut ur bilen”

Publicerad:

TV

Kanal 5:s programledarduo om storbråket under inspelningen av ”Berg och Meltzer i Europa”

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Meltzer och Berg har kommit ännu närmare varandra.

De har rest ihop i fyra månader, lärt känna varandra och blivit bästa vänner.

Men på den allra sista etappen rök Carina Berg och Christine Meltzer ihop mitt ute på den brittiska landsbygden.

– Vi bara stannade bilen och slängde oss ut.

Det var förra våren som Carina Berg, 37, och Christine Meltzer, 40, satte sig i en bil och susade igenom USA. Innan de gav sig i väg på ­resan – som dokumenterades i programmet ”Berg & Meltzer i Amerika” – var de ytligt bekanta som då och då sågs på någon fest.

Två månader i USA svetsade dem samman och resulterade i priset för ”Årets duo” på QX-galan.

Tv-publiken ropade efter mer mer.

Efter att ha värmt upp med en familjesemester packade Carina Berg och Christine Meltzer bilen och åkte mot en ny uppsättning äventyr.

”Sätt att bearbeta”

Förra veckan var det premiär för ”Berg & Meltzer i Europa” – sju program som i redigeringen har påmint duon vad de egentligen gjorde under de där åtta veckorna utomlands.

– Det är helt omöjligt att förstå vad man är med om när det händer, säger Christine Meltzer.

– Redigeringen har varit ett sätt att bearbeta det som vi varit med om, fortsätter ­Carina Berg. Vi har avlöst ­varandra i att säga ”vad har vi gjort egentligen?”.

Hur funkar det att komma tillbaka till vardagen efter två månaders uppdrag. Blir man en kicksökare som börjar hetsa sina ungar…

– …och tvingar hela familjen att börja på parkour, säger Berg.

– Vi längtade snarare efter vardagen, säger Meltzer. Att få gå på Ica och bara få flytta en bok från ett ställe i rummet till ett annat. I dag uppskattar jag verkligen att få stå och vända på falukorven. Och då äter jag inte ens kött.

Rök ihop i England

Vad var jobbigast på de här två månaderna i Europa?

– Det var när vi rök ihop i England, säger Carina Berg.

Vad hände?

– Alltså det var så himla dumt, säger Meltzer. Det var vår sista resa och vi var jättetrötta. Jag är dessutom jättemorgontrött och när vi satte oss i bilen på morgonen hade ­Carina varit på en morgonpromenad. Hon hade haft det superhärligt på den där promenaden och var sprudlande glad.

– Jag sitter och bara pågår i bilen medan Christine mulnar mer och mer, säger Berg. Eftersom jag känner att jag inte får med mig henne bestämmer jag mig för att lägga i en extra växel i mitt berättande. Då brast det.

– Ja, det var bara att stanna, slita av oss myggorna och slänga oss ut ur bilen, säger Meltzer. Vi var tvungna att andas och lösa det. Efter en stund hann teamet ifatt oss och kopplade in oss igen.

Nyss i cancerbehandling

Det är snart tre år sedan Christine Meltzer fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Hon genomgick behandling och var nyligen utslussad från sjukhuset när hon och Carina Berg reste på roadtrippen genom USA. I det första programmet lät hon peruken flyga iväg ­genom den öppna bilen och under serien fick tittarna ­följa hennes bearbetande av sjukdomen.

– Det var när vi skulle göra en twerk som jag fick min första what-upplevelse efter sjukdomen, berättar Meltzer. Jag kände inte längre igen vem jag var och började plötsligt deala med att jag hade varit sjuk. Det var en reaktion som jag inte hade förberett mig på.

”Livet gör sig påmint”

Också i den här säsongen pratar du om din sjukdom. Har det varit självklart för dig att vara så öppen?

– Nej gud nej. Under hela tiden tänkte jag att det skulle få vara min privata resa. Men så kom det bara upp. Om man reser tillsammans med någon i två månader gör sig livet påmint. Den här gången har jag varit starkare och Carina har också vetat mer om på vilka sätt som jag är skör.

– Det var mycket lättare att hantera den här gången, ­säger Carina Berg. Den första resan var det mycket ”wow var kom det där ifrån?”. Under de här resorna har vi pratat mycket om vad mod är. Det behöver inte vara att klättra upp för ett femtiofem meter högt klocktorn. Det är också att säga nej till saker, veta sina gränser och våga åka i väg på en sådan här resa sex månader efter avslutad cellgiftsbehandling.

”Blottade kärnan”

Samtidigt som ni annars är väldigt privata båda två ställer ni er själva ensamma i rampljuset.

– Ja, det var man ju rädd för i början. Vi blottade kärnan av vilka vi faktiskt är och tänk om ingen då skulle tycka om oss, säger Christine Meltzer. Men det är en bra sak med att bli äldre – att man kan ­säga: det här är vi, gilla det eller inte.

1 av 2

Det här är Carina

Namn: Carina Berg. ­Ålder: 37. Bor: Stockholms innerstad. Familj: Maken Kristian, sonen Holger, bonusbarnen Smilla och Sebastian. 4 Håller på med ett nytt projekt som filmas nu.

Namn: Christine Meltzer. Ålder: 40. Bor: I Segeltorp.

Familj: Maken ­Niclas, barnen Ida-Lova och Ville. 4 Hoppade i vintras av Kanal 5:s humorprogram ”Partaj” efter sju ­säsonger. Håller på med ett nytt projekt som fort­farande är hemligt.

Duon om...

…den roligaste platsen på resan.

Berg: Verona i Italien. Vi tar en opera­lektion där och jag vet inte om vår lärare hade missförstått vår förmåga eller om han jävlades med oss. Men han ordnade en konsert, på riktiga Romeo och Julia-balkongen, framför en betalande publik. Vi hade fått öva på en aria en timme ­innan vi skulle uppträda. Jag fick bara fram ett pip. Vår lärare var så missnöjd efteråt.

…den plats i Europa som de kände mest ­ångest inför.

Berg: Grabbarna Grus (klassisk charterbar i Magaluf, reds anm). Jag kände mig så fel där.

Meltzer: Jag älskade det!

Berg: Ja det gjorde du verkligen. Du var som fisken i vattnet.

… att klättra 40 meter ner till Paris katakomber med en inte helt ­pålitlig guide.

Berg: Han var hög. Men det märkte vi inte först.

Meltzer: Nej, han blev det mer och mer allt eftersom. Men man ruckar ju hela tiden på gränserna. Man tar det step by step och plötsligt är man där nere. Jag tänkte många gånger att ”hur ska de ­förklara det här för barnen när vi inte kommer upp igen”.

Publicerad: