TV

’Åker kanske hem med en fru’

Av: 

Karin Dofs

TV

Michael Nyqvist och Dominic Monaghan om nya serien, vara coola och jakten på en svenska

Nöjesbladet var med när Michael Nyqvist och ­Dominic Monaghan skyttetränade inför nya serien ”100 Code”.

Men ”Sagan om ringen”-stjärnan siktar också på något annat - att hitta den rätta.

- Jag letar efter en svensk fru, säger Dominic Monaghan.

Två buttra poliser från två helt olika kulturer möts.

När Tommy Conley, spelad av Dominic Monaghan, utreder en serie mord i New York dyker nya fall upp i Stockholm.

Conely reser till Sverige där han tvingas samarbeta med Michael Eklund, ­spelad av Michael Nyqvist. Krocken blir total.

- Min karaktär diggar ­inte den här jänkaren ett dugg. Han tycker att han har fjompiga kläder och tar sig själv på allt för stort allvar, säger Michael Nyqvist, 53.

Vill se coola ut

Serien sänds i Kanal 5 nästa år och Nöjesbladet var med när Nyqvist och Monaghan sköt sönder sandvallar på en bana utanför Stockholm.

- Det måste se ut som att vi vet vad vi gör. Gör vi det så ser vi coola ut. Om det ser ut som att vi försöker vara coola ser vi löjliga ut, säger Dominic Monaghan, 37.

Som förberedelse inför rollen i ”100 Code” har Michael Nyqvist kollat på intervjuer med så väl kriminella som poliser.

- Jag har pratat med poliser och har kollat mycket på intervjuer med olika typer av mördare. Det är ju ingenting som man gör när man äter direkt.

Vill ha kakrecept & fru

Dominic Monaghan är för många kanske mest bekant som hoben ”Merry” i ”Sagan om ringen”-filmerna. Han kom till Stockholm för två veckor sedan och blir titt som tätt igenkänd på stan.

- Folk här är rätt så artiga när de inte är fulla. När de dricker så börjar de ropa och ska ta bilder.

Fram till oktober är han kvar i Sverige och hyr ­under tiden in sig i en lägenhet i Vasastan. Och han vill ­inte lämna landet tomhänt.

- Jag letar efter en svensk fru. Kanske kommer jag hem igen med några bra ­recept på kaka, några fina möbler, någon matta och en fru. Det finns många ­vackra kvinnor här, men också många snygga män. Det är störigt.

”Kanske en skulptör?”

Vad gillar du?

- Jag gillar mörkhåriga tjejer. Smarta tjejer som ­läser. Människor som gillar konst. Kanske en skulptör? Eller en författare. Men ­viktigaste av allt är att vara riktigt bra på att kyssas. Det toppar förmodligen min lista. Jag är ett stort fan av att kyssas.

Seriens skapare, regis­sören Bobby Moresco (”Crash”, ”Million dollar baby”), har baserat ”100 ­Code” på New York-polismannen i irländska för­fattaren Ken Bruens bok ”Merrick”. Med Michael Nyqvist i rollen som den svenska polisen tror han att serien kommer locka många tittare.

- Han är ett internationellt namn. Man vill inte bara ha någon som är ­perfekt för rollen utan ­någon som kommer att få folk att vilja titta, säger han.

Nyqvist om sin skada

Efter en olycka under inspelningen av ”John Wick” fick Nyqvist sy 80 stygn i huvudet. I dag mår han bra, men olyckan tog hårt på honom.

- Det tog mer på in­sidan än på utsidan. Jag hade enorm tur, jag kunde verkligen ha knoppat av. Det är läskigt, säger han.

- Jag har ju plötsligt förstått att man inte lever oändligt. Livet är kort och jag vill bara göra det jag själv tycker är intressant och kul, tillsammans med folk jag tycker om. Jag har fått en större nyfikenhet.

Det här är ”100 code”

Kriminalserie skapad av Oscarsbelönade Bobby Moresco. Serien utspelar sig i Stockholm.

Den New York-baserade polisen Tommy Conley (Monaghan) utreder en serie mord och nya fall ­dyker upp i Stockholm. Där möter han Michael Eklund (Nyqvist). De två polisernas samarbete blir lång ifrån friktionsfritt.

I rollerna: Michael ­Nyqvist och Dominic ­Monaghan (”Sagan om ringen”, ”Lost”).

Serien är planerad att sändas i Kanal 5 under 2015.

Monaghan om sin ­karaktär:

- Han är cool och från New York med mycket attityd. Han tror att de kan hantera allt. Men han har lite mörker i sig. Han har varit inblandad i ett par dödsfall och dricker lite för mycket och tillbringar för mycket tid för sig själv.

Nyqvist om sin ­karaktär:

- Han är väldigt arg, ­nära att kliva över ­gränsen. Han försöker kontrollera sig och han känner att han borde göra något annat nu.

ANNONS

Spara 369 kr nu, streama HBO Max hela året!

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

Publisert: