Skavlan större än O’Brien

avMartin Ekelund

TV

Nu utmanar SVT-succén USA:s jätteshower

Foto: Fredrik Skavlan lockar världsstjärnor som Shakira till sin talkshow. Nu visar färska tittarsiffror att programmet är större än det legendariska ”The Tonight Show”, med Conan O’Brien, som sänds i USA. ”Det känns läskigt”, säger Fredrik Skavlan.

Fredrik Skavlan är större än ”The tonight show” med Conan O’Brien.

Och SVT-showen kan mäta sig med flera andra av USA:s talkshowjättar.

– Det är läskigt men lite roligt, säger Fredrik Skavlan.

Foto: Conan O'Brien.

Den har beskrivits som en succé länge nu, Fredrik Skavlans hyllade talkshow i SVT. Programmet är en samproduktion mellan Sverige och Norge och sänds samtidigt i båda länderna vilket borgar för en storpublik.

– Det är fantastiskt trevligt och så blir man lite nervös av det. Om man har 2,5 miljoner tittare så förbrukar man 285 år av arbetstid från publiken. Förstår du? Tänk vad man kunde få gjort på den tiden. Då känner man att det måste bli bra, säger Fredrik Skavlan.

Tvåa i Europa

Toppnoteringen ligger på 2 925 000 tittare – en imponerande siffra även internationellt. Den enda som kan utmana honom i Europa är BBC:s Jonathan Ross som i Storbritannien stadigt ligger omkring tre miljoner tittare.

– Ibland är vi störst ibland är han det. Vi håller nog på att slåss om förstaplatsen, säger Håkan Lahger, redaktör för ”Skavlan”.

Förutsatt att man bara räknar amerikanska tittare står sig den populäre norska programledaren även i en jämförelse med talkshowstjärnor som David Letterman i USA. Hans ”Late show” pendlar mellan 3,5 miljoner och 5 miljoner tittare.

”Man blir förvånad”

Och ”Skavlan” är större än Conan O’Brien. När O’Brien tog över NBC:s klassiska ”The tonight show” från Jay Leno tidigare i år sjönk tittarsiffrorna drastiskt. Sista veckan i november följde i snitt 2,3 miljoner amerikaner varje avsnitt.

– Man blir förvånad över att de inte har mer publik när det finns tittarunderlag på 200 miljoner invånare, säger Håkan Lahger.

Han tror främst att det beror på att programmen sänds sent på kvällen samt att utbudet är mycket större i amerikansk tv.

Fredrik Skavlan är medveten om sin position på den internationella kartan. Och han känner av prestationskraven.

– Man har respekt för tittarantalet. Den dagen jag inte längre är nervös inför sändning så ska jag lägga av. Men jag känner att jag gärna skulle göra talkshow några år till.

ARTIKELN HANDLAR OM