TV

Leif Mannerström: ”Ett hån mot tävlingen”

avAnton Assarsson

En katastrof och bland det sämsta han sett.

I kvällens avsnitt av “Sveriges mästerkock” får Leif Mannerström nog.

– Jag tycker att det här är ett hån mot tävlingen och mot juryn, säger han.

Den färdiga såsen blev droppen för Mannerström.

Så vad hade Erzsebet Rostas, 42, gjort för att förtjäna Leif Mannerströms avhyvling?

Hon serverade fisk med Café de Paris-sås, men hon visste inte vilken sort fisken var och pulversåsen hade hon köpt i butik.

– Det är en norsk fisk och såsen köper man i affären så kan man blanda den med mjölk och smör sedan, säger hon när juryn frågar ut henne.

”Hur i helvete?!”

Samtliga jurymedlemmar sågade Erzsebet Rostas maträtt och Leif Mannerström uppmanar sökande att tänka till en gång extra innan de kommer till uttagningen.

– Hur i helvete kan man tro att man kan ställa upp i en så här stor matlagningstävling och komma någonstans när man går och köper en färdig sås? Det finns inte, det är inte matlagning, utan snarare något man kan ta till om man har in i helvete bråttom eller om man är ute i skogen och ska laga en fisk på stranden och måste överleva på något vis.

Har du blivit bjuden på butiksköpta hopkok tidigare i programmet?

– Ja, det har hänt. Men jag tror inte folk gör det här medvetet, man har helt enkelt inte högre nivå på sitt mattänkande. Man tror att det här är gott, för att man själv tycker det. Man måste tänka till innan man ställer upp i en sådan här tävling.

Använder du själv pulversås någon gång?

– Aldrig. Det finns inte. Jag kan absolut ha en buljongtärning i någon gång, eller en matsked soja, det är inget fel i det. Det är så det ser ut hemma, man kan ju inte begära att alla ska ha sin skygryta redo. Det är inte så det går till. Men man måste se det för vad det är.