”Stjärnornas stjärna” förlorade tittarkampen mot SVT: ”Måste vara en besvikelse för TV4”

avJakob Meijer

TV4 storsatsar med nya lördagsunderhållningen ”Stjärnornas stjärna”.

Men på premiären valde fler tittare SVT.

– Det måste ju vara en besvikelse för TV4, så klart. Det är en svindyr satsning, säger Nöjesbladet tv-expert Jan-Olov Andersson.

TV4 sparade inte på krutet med ”Stjärnornas stjärna”, där kända artister ska tolka olika genrer. I vintras värvade de SVT:s stjärnprogramledare Petra Mede och till programmet har de lyckats locka till sig folkkära artister som Ola Salo och Tommy Nilsson.

Men på premiärkvällen i lördags valde ändå fler tittare att zappa in SVT. Totalt såg 906 000 premiäravsnittet, enligt MMS. Med den siffran placerar sig programmet inte ens på topp tio över de mest sedda programmen den senaste veckan.

Samma tid i lördags lockade SVT:s ”Är du smartare än en femteklassare” drygt 1,2 miljoner tittare och ”Tror du jag ljuger” närmare 1,1 miljoner.

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Petra Mede leder ”Stjärnornas stjärna” i TV4.

TV4: Drar lite yngre publik

TV4 är trots allt nöjda med siffrorna, och beskriver det som ett ”styrkebesked”.

”Det är en stark start för ett helt nytt programformat. Nu vet nästan en miljon svenskar vilket bra program ’Stjärnornas stjärna’ är, hur fenomenal Petra är i programleddarrollen och hur modiga artisterna är som vågar gå utanför sin komfortzon. Så jag tror att nästa veckas latin-sändning kommer nå en ännu större publik”, skriver Hans Abrahamsson, exekutiv producent i ett sms till Nöjesbladet.

”Dessutom slår vi både ’Smartare än en femteklassare’ och ’Tror du jag ljuger’ i TV4:s målgrupp 15–64 år. Det är ett styrkebesked och ett bevis på att ’Stjärnornas stjärna’ drar lite yngre tittare än SVT:s lördagskvällar”.

Svårt att locka tittare

Nöjesbladets tv-expert Jan-Olov Andersson tror dock att TV4 är besvikna.

– Det måste ju vara en besvikelse för TV4, så klart. Det är en svindyr satsning och de har värvat Petra Mede som enligt egen uppskattning får jättebra betalt. Men det hjälper ju inte om inte konceptet håller. Gina Dirawi kunde inte lyfta ”Idol" och Petra Mede kan inte lyfta ett lite halvkonstigt koncept, säger Jan-Olov Andersson.

Till skillnad från TV4 tror han programmet kommer få det svårt att locka fler tittare framöver.

– Har man inte följt det från början, varför ska man plötsligt hoppa på sen? Det är inte tillräckligt stora stjärnor, helt enkelt.

”Stjärnornas stjärna” sänds lördagar på TV4 klockan 20:00.

ARTIKELN HANDLAR OM