Mark Levengood gör ny tv-serie för SVT

avJoni Nykänen

Efter ”Tro, hopp och kärlek” – här är nya satsningen

1 av 2 | Foto: Mark Levengood.

Efter ”Tro, hopp och kärlek” fortsätter Mark Levengood i trons tecken.

SVT-profilen avslöjar för Nöjesbladet att han gör en tv-serie om munken Martin Luther.

– Sjukt roligt, säger han.

Tv-profilen Mark Levengood, 52, gör en djupdykning i teologen Martin Luthers livsverk med en kommande tv-serie i Sveriges television.

– Det ska bli fyra halvtimmar om honom, så jag åker runt i Tyskland och filmar på olika slottsresor. Sjukt roligt. Nästa år är det 500 år sedan han spikade upp sina teser på dörren i Wittenberg, säger Levengood till Nöjesbladet.

Prästen och munken Luther, som levde mellan 1483 och 1546, och initierade den protestantiska reformationen är ett ämne som Levengood känner entusiasm kring.

Intervjuar ”fint folk”

Det är han som kommer att vara programledare i tv-serien.

– Sedan intervjuar vi ärkebiskopar, historiker och annat fint folk. Jag har alltid tyckt bäst om att få göra många olika saker i mitt liv. I olika typer av program. Då är jag som gladast, fortsätter han.

– De länder som valde Luther och anslöt sig till protestantismen är samtliga bland de världsledande i hur folket uppfattar sin livskvalitet. Också välstånd. Så det finns uppenbarligen en koppling mellan det lutherska sättet att tänka och att bygga upp hållbara samhällen, säger Levengood.

Det finns planer på att det ska sändas nästa höst i SVT. Det var den 31 oktober 1517 som de 95 teserna spikades upp på porten till slottskyrkan i Wittenberg.