Filmtips 17 juli

Foto: Scen ur "Linje Lusta" med Marlon Brando och Kim Hunter. Filmen hade premiär för över 50 år sedan men har åldrats med värdighet.
TV

Linje Lusta

Elia Kazans filmatisering av Tennessee Williams pjäs är över 50 år gammal. men känns inte det minsta ålderstigen. Marlon Brando spelar den brutale Stanley Kowalski och Vivien Leigh är hans nerviga svägerska Blanche Dubois. Kim Hunter spelar Brandos hustru Stella.

Allt utspelas i ett hett New Orleans där Blanche med näsan i vädret hälsar på i de fattigare kvarteren och har svårt att dölja sitt förakt.

Filmen vann fyra Oscar och var nominerad till ytterligare åtta. De som vann var skådespelarna Karl Malden, Vivien Leigh, Kim Hunter och scenografin.

Bilden av Brando i vit undertröja som skriker "Stella" är en av filmhistoriens klassiker. Och hans spelstil de här åren hade stort inflytande på många andra skådespelare. 1950-tals Brando blev en del av rock"n"roll-världens mytologi.

Jessica Tandy, som långt senare var Oscarsnominerad för "På väg med miss Daisy", spelade rollen som Blanche på Broadway men ersattes i filmversionen av Leigh, stjärna från "Borta med vinden". (A Streetcar named desire, 1951)

SVT 1

14.00

Matchmaker

Charmig komedi med utmärkta Janeane Garofalo (Sanningen om katter och hundar) som assistent åt en politiker.

Hon skickas till Irland för att hitta hans släkt och blir indragen i en festival för att gifta ihop folk. Där träffar hon en karl hon absolut inte gillar" (1997)

SVT 1

21.30

Panik i gangstervärlden

Klassisk gangsterfilm om två lekkamrater som när de blir vuxna hamnar på var sin sida av lagen. Med James Cagney, Humphrey Bogart och Pat O"Brien. (Angels with dirty faces, 1938)

TCM 22.00

Dancer in the dark

Lars von Triers Cannesvinnare utspelas i USA på 1960-talet där fabriksarbetaren Björk sparar pengar till sin sons ögonoperation. Och drömmer fram fantastiska sångnummer, skrivna av Björk. Med bland andra Catherine Deneuve och

Peter Stormare. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00

Vi behöver varann

Den här samhällssatiren av Frank Capra börjar bra, men blir lite konstig mot slutet.

Gary Cooper spelar en fattig man som utnyttjas av journalisten Barbara Stanwyck och en ohederlig politiker som vill ställa in sig hos "folket".

Hon hittar på en historia om en luffare som i juletid

hotar att ta livet av sig på grund av samhällets elände. Hon hyr in Cooper för att vara tidningsfiguren, och han lever sig nästan för mycket in i det hela.

En film med mycket känslor, och ett försök att driva med cynism och hyckleri inom massmedia och politik. Men den drunknar själv bitvis i sentimentalitet.

Edward Arnold spelar politikern som försöker åka snålskjuts på den enkle mannens popularitet.

Gary Cooper (1901- 1961) var först serietecknare men hoppade in som statist i cowboyfilmer med början 1925. Hans genombrott kom 1926 i "Stormens dotter". Hans mest kända roll var i "Sheriffen" 1952. (Meet John Doe, 1941)

TV 4

13.00