Filmtips 11 februari

Där havet slutar

TV

Titelns hav är förmodligen en ocean av tårar. Så mycket annat vatten finns inte i den här gripande och hjärtskärande historien om en familj där den treårige sonen försvinner.

Mamman anklagar sig själv och äts upp av sorg, sjuårige storebror som skulle vakta honom i en folkrik hotellfoajé känner skuld, och pappan (Treat Williams) försöker hålla ihop familjen och få livet att gå vidare när den första smärtan lagt sig.

”Där havet slutar” skulle kunna vara en av alla dessa snackis-filmer om relationer som amerikansk tv vräker ur sig. Nu har den blivit mycket bättre än så, tack vare fint skådespeleri av främst Michelle Pfeiffer som är med i nästan varenda scen.

Hon får visa upp alla möjliga uttryck i en historia som innehåller flera överraskande vändningar. Whoopi Goldberg har liten roll som polisen som undersöker fallet och blir vän med familjen.

Regissören Ulu Grosbard

(Georgia, 1995 och Falling in love, 1984) kan skildra starka känslor utan att bli sentimental. Sökandet efter pojken och funderingarna kring vad som händer både med den som försvinner och de som blir kvar håller intresset vid liv.

Bitvis mycket rörande och omtumlande; medlidandet med föräldrarna när sonen försvinner gör nästan fysiskt ont. (Deep end of the ocean, 1999)

TV 3

21.00

Klasskamrater

En underhållande komedi i skolmiljö med Sickan Carlsson som lärarinna. Hon blir uppvaktad av gymnasisten Stig Olin, som struntar

i åldersskillnaden mellan dem. I verkligheten var Stig Olin 32 år när filmen kom, bara fem år yngre än sin lärarinna. Han uppvaktas av en klasskamrat, medan läraren Karl-Arne Holmsten är förtjust i kollegan Sickan. Och Hjördis Pettersson är upprörd över det moraliska förfallet på skolan. (1952)

SVT 1

13.45

Alex in wonderland

Tidig komedi av Paul Mazursky som, inspirerad av Federico Fellinis ”8 1/2”, gjorde en film om en ung regissörs, Alex, vedermödor. Han spelas av Donald Sutherland och både Fellini och Jeanne Moreau dyker upp. Ellen Burstyn är väldigt bra. (1970)

TCM

22.00

Om inte

Sevärt och tänkvärt drama av Ella Lemhagen om två unga par. När de är på en rockfestival händer något under natten som påverkar deras förhållanden. Frida Hallgren och Johan Svangren har just flyttat ihop, Olle Sarri och Danijela Stankovic har nyss träffats. Om hemligheter och lögner. (2001)

TV 1000

14.00

Flammande byar

En svart komedi om konflikten i

före detta Jugoslavien, besläktad med Emir Kusturicas ”Underground”. Två barndomsvänner blir dödsfiender på slagfältet. Färgstarka figurer, mustigt språk och en ovanligt stor bild- och idérikedom.

I centrum står serben Milan (Dragan Bjelogrlic) och muslimen Halil (Nikola Pejakovic). När kriget bryter ut hamnar de på varsin sida.

Mest följer filmen en grupp soldater som slåss på den bosnienserbiska sidan. De sitter fast i en gammal tunnel, omringade av muslimska styrkor. Fienden i filmen är mest ett osynligt hot med besynnerliga läten. Med inne i tunneln finns också en amerikansk journalist, för att få en diskussion om västvärldens syn på konflikten,

Här blandas alla sorters känslor. Men mest löper genom berättelsen smärta och sorg över vad som skett i före detta Jugoslavien. Den sorgen lär delas av de flesta, oavsett etnisk bakgrund.

Filmen var nominerad till en Oscar för bästa icke-engelskspråkig film, och vann Bronshästen på Stockholms filmfestival. (Lepa sela lepo gore, 1996)

SVT 2

22.30