Filmtips 12 februari

Den enda rätta

TV

Varm romantisk komedi av Susanne Bier, som sedan dess gjort ”Älskar dig för evigt” som är ännu bättre. Mellan dem gjorde hon svenska ”Livet är en schlager”.

I Danmark blev det här en stor succé, men svenskarna var lite försiktigare. Sedan dess har vi varit öppnare mot danska framgångar som ”Italienska för nybörjare”, ”Taxa” och ”Mordkommissionen”.

”Den enda rätta” handlar om några människors kärleksbekymmer, med ett suveränt manus, knivskarp dialog och väl utmejslade birollsfigurer. Paprika Steen som spelar Stella är med i bland annat ”Festen” och ”Älskar dig för evigt”.

De bästa komedierna har ofta allvar i botten. Här finns barnlöshet, adoptivbarn från Afrika, oönskade graviditeter – men det som sätter fart på kärlekskarusellen är lite vänsterprassel.

Sus (Sidse Babett Knudsen) är livrädd för att bli gravid. För att bli tjock och ful och då kanske övergiven av sin sambo, den stilige italienaren Sonny (Rafael Edholm), sedan några år bosatt i Skandinavien.

Sus är en av filmens huvudpersoner, kvinnan vi ska hoppas får ordning på sitt liv. Den andre är lite tafatte köksmontören Niller (Niels Olsen). Susanne Bier plockar många komiska poänger på att han omöjligt kan prata om någonting utan att jämföra det med hur ett kök bör se ut.

Slutet är ganska förutsägbart, men det är en sådan film där man nog vill ha det så.

Vägen dit är desto

roligare.

Inte minst genom Rafael Edholm, ensemblens enda svensk. Hans charmör Sonny – som pratar en rolig blandning av svenska, danska och italienska – har en vitalitet och energi som blåser extra liv i alla scener han är med i.

(Den enedste ene, 1999)

SVT 1

21.30

Veronikas dubbelliv

En av polacken Krzysztof Kieslowkis originella och tänkvärda moraliteter. Irène Jacob spelar fransyskan som har en okänd porträttlik tvillingsjäl i Polen. När något dramatiskt händer den ena känner den andra av det. (La Double vie de

Véronique, 1991)

Canal +

18.25

Harrison’s flowers

Mycket starkt och omskakande drama om kriget i före detta Jugoslavien. Andie MacDowell är hustrun som letar efter sin försvunne man, en fotograf (David Strathairn), och då blir vittne till våldtäkter och avrättningar. (2000)

Canal + Gul

18.50

Alaska

Nu 20-åriga Thora Birch (American beauty och Ghost world) spelar tonårsflickan i den här äventyrsberättelsen om två syskon som letar efter sin försvunne pappa piloten i vildmarken. En björn är snäll, men tjuvjägaren Charlton Heston är desto tuffare. Hans son har regisserat det här äventyret, en spännande matiné gjord på gammaldags vis. (1996)

SVT 1

14.15

Dressed to kill

Hyfsat spännande deckare. Lloyd Nolan (1902 – 1985) spelar privatdeckaren Michael Shayne som utreder ett antal mord som samtliga har begåtts i teatermiljö. Även med Mary Beth Hughes, Henry Daniell och William Demarest.

Det här är den andra av sju Michael Shayne-filmer som gjordes 1940 – 1943, en populär privatdetektiv på sin tid. Mary Beth Hughes som spelar hans flickvän Joanne var inte med i de andra filmerna, men däremot i bland andra ”Möte vid oxoket”.

Lloyd Nolan började inom teatern, men gjorde över 100 filmroller, ofta som trygga figurer som läkare. Hans sista roll blev som Evan i ”Hannah och hennes systrar”, som hade premiär året efter Lloyd Nolans död. (1941)

TV 4

0.10