Pressen inför finalen i ”Sveriges mästerkock”: ”Kunde inte sova”

Adam Lund plågades av sömnbrist: ”Ser det i programmet”

1 av 5
TV

Stressen och prestationskraven tog ut sin rätt.

Inför finalen plågades Adam Lund av sömnbrist.

– Jag kunde inte sova ordentligt på flera dagar, säger han.

De blev så bra vänner att produktionen hade svårt att se skillnad på dem.

Och bildade en pakt att stå i final tillsammans.

I kvällens final av ”Sveriges mästerkock” möts just juriststudenten Adam Lund, 22 år, och marknadsanalytikern Erik Hammar, 31 år, Stockholm

– Produktionen har sagt fel många gånger, det hände att kameramän och ljudtekniker sa Erik till mig och Adam till Erik, det är Humle och Dumle, säger Adam.

Pakten: Att gå till final ihop

Vänskapen inleddes vid en after work efter en inspelningsdag.

– Vi började prata sen var vi ute och drack vin en kväll och snackade loss. Det slutade med att vi drack whisky på mitt hotellrum. Erik är så jäkla härlig, det är svårt att inte tycka om honom. Vi har en gemensam grund i matlagningen och vinintresset och gemensam humor, det är en bra grund för en vänskap, säger Adam.

– Jag säger detsamma. En vinnare måste ju koras, men vi visste från början att vi hellre möter varandra i finalen än någon annan. Det fanns ingen rivalitet, vi snarare peppade varandra, säger Erik.

Sedan inspelningen tog slut har de fortsatt att umgås veckovis. Och noga hållit på sekretessen om vem av dem som kammar hem kokbokskontrakt och prispengar i kväll.

– Mina kompisar kollar på det här som om det vore VM-final varje vecka, det hade varit taskigt att ta spänningen från dem och avslöja hur det går, säger Erik.

Kunde inte sova: ”En dimma”

När tävlingen närmade sig sitt slut skakade dock nerverna rejält för de båda finalisterna.

– Det värsta är att det var en extremt lång period av stress med inspelningen, jag sätter höga krav på mig själv vilket inte alltid är så positivt. I många av avsnitten ser jag hur trött jag är eftersom jag inte sovit ordentligt på flera dagar, av stress och att man inte vill prestera dåligt. Det är lite som en dimma alltihop, sov jag fyra timmar var jag supernöjd. Det var ganska pressat, säger Erik.

– Ja, det är många dagar som flyter ihop, man minns inte riktigt när allt hände, säger Adam.

De kan dock pusta ut efter domaren Leif Mannerströms dom inför kvällens klimax.

– Det är två fantastiska killar som har gått till final, under åtta år är det bara en kille som har vunnit. Nu vet vi att det blir en grabb som vinner. De är verbalt på hugget så det skvätter om det, säger han.

Fotnot: Finalen sänds i TV4 klockan 20 i kväll.

Minns du vinnarna av Sveriges mästerkock? 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM