”Sjölyckan” – så bra är Felix Herngrens nya komediserie

TV-RECENSION Felix Herngrens senaste serie är ingen pangträff à la ”Solsidan” eller ”Bonusfamiljen”. Men välskriven, somrigt snygg, behaglig och rolig på ett relaterbart sätt.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Sjölyckan


TV4


Del 1-5

Av Björn Öberg, Jacob Seth Fransson och Niclas Carlsson, med bl a Malin Cederbladh, Gustaf Hammarsten, Henrik Schyffert, Hans Mosesson och Shima Niavarani.


KOMEDI Från den stadige humormakaren Felix Herngren och hans produktionsbolag FLX kommer nu "Sjölyckan", som Herngren har regisserat tillsammans med Emma Bucht ("Enkelstöten").
En folklig, solig och saltstänkt komedi byggd på igenkänningshumor som står med båda fötterna i den typ av klassiskt svenskt semesterfirande där det är lite för många familjemedlemmar i sommarhuset, alla måste bajsa på utedass, hantverkarna aldrig kommer, relationer sätts på prov av för mycket ledig tid – och man får vara glad om man i alla fall hade tur med vädret.


Skådeplatsen är pittoreska Sjölyckan i Stockholms skärgård, där tre generationer av familjen Kling nu ska tillbringa sommaren tillsammans. Pappan Berndt (Hans Mosesson), som är vilsen efter att ha förlorat sin hustru och livskamrat. De vuxna barnen Klara (Malin Cederbladh) – som gnatar på sin slöe man Rille (Gustav Hammarsten) – och (snart) frånskilde Thomas (Henrik Schyffert), som är nykär i Lily (Shima Niavarani). Samt ett par barnbarn.


"Sjölyckan" dundrar inte in med riktigt samma självklara succéfaktor, udd och oförglömliga figurer som Herngrens allra finaste – med vilket jag menar "Solsidan" och "Bonusfamiljen". Men serien är välskriven, somrigt snygg, behaglig och rolig på ett relaterbart sätt, och skådespelarensemblen fungerar alldeles utmärkt. Även om det bitvis är svårt att skaka av sig känslan av att Schyffert mer eller mindre spelar sig själv.


Kända ansikten som Lasse Åberg, Julia Dufvenius, Ebbot Lundberg, Ted Åström och Per Morberg dyker upp i mindre roller, men allra roligast är Marianne Mörck. Veteranen som fått en nytändning med "Bonusfamiljen" och här gör en viktig biroll som en fantastiskt lättkränkt butiksägarinna som inte har något som helst till övers för sommarturisternas storstadsfasoner.


"Sjölyckan" är inte riktigt en pangträff – men levererar.


”Sjölyckan” har premiär i TV4 den 6 april kl 21.30.Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE