Sarah Dawn Finer valdes i sista stund

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:

Nu blir artisten årets julvärd: Det gick inte att tacka nej till

1 av 17 | Foto: Lasse Allard
Fick frågan sent Sarah Dawn Finer tillfrågades om hon ville vara julvärd för bara två veckor sedan. ”Jag undrade om de ringt rätt person”, säger hon.

SVT valde årets julvärd i sista stund.

Sarah Dawn Finer fick ­hedersuppdraget rekordsent.

– Jag undrade om de ringt rätt person, säger hon till ­Nöjesbladet.

Wegelius.
Wegelius.

SVT är vanligtvis ute i god tid när de utser årets julvärd.

Men inte i år.

Det vara bara två veckor ­sedan som programdirektör Annie Wegelius ringde till sångerskan Sarah Dawn Finer, 31, med ­frågan: vill du ha hedersuppdraget?

– Min första respons var att jag undrade om de ringt rätt ­person och att det var en läskig fråga men samtidigt en stor ära, ­någonting man i stort sett inte kan tacka nej till, säger hon.

Men Sarah Dawn Finer ­tackade inte ja direkt.

”Kändes skitkul”

När hon fick frågan var hon på en flygplats i London. När hon landade på svensk mark ringde hon genast och meddelade SVT att svaret var ja.

– Jag var tvungen att vara helt säker på vad det innebar. Jag är mån om att göra ett så bra jobb som möjligt och jag behövde ­vara säker på att det skulle fungera med den här tidsramen. Sen när jag förstod vad det innebar och att vi kunde pussla med scheman kändes det skitkul, ­säger hon.

Förra julvärden Kalle Moraeus fick frågan fem veckor innan det offentliggjordes.

– Det slog ju ned som en bomb i knät. När jag äntligen fick ­prata om det var det en riktig lättnad, säger han.

Har varit favorit

SVT:s programdirektör ­Annie Wegelius, om varför de var så sent ute med att fråga ­Sarah Dawn ­Finer:

– Jag ville vänta in i det sista. En av poängerna är att det inte ska komma ut så att vi bevarar hemligheten. Sen är det ju klart att det kan vara vanskligt att ­vara för sent ute, dels att någon kan få för sig att åka till Thailand, men också att det inte blir ­oförskämt att fråga för sent, ­säger hon.

Wegelius berättar att Dawn Finer hela tiden varit favorit till jobbet, trots att hon fick frågan så sent.

– Jag har inte haft någon annan på kartan. Satsade allt på ett kort. Som tur är gick det bra och vi är så glada över att Sarah ställer upp, säger hon.

1 av 2
Weise.

Arne & Kalle om valet

Arne Weise, julvärd 1972–2002:

– Det var ett alldeles utmärkt val, men jag hade tippat på ­Ebba von Sydow eller Rickard Olsson. ­Sarah Dawn Finer är verkligen duktig, ­väldigt mångsidig.

Kalle Moraeus, julvärd 2011:

– Det är helt fantastiskt. Hon är det bästa tänkbara valet och jag är jätteglad. Mitt tips till henne? Ring Arne Weise och ta en fika. Det gjorde jag och hans hjälp ­underlättade ­verkligen för mig.

Bildextra: Julvärdar genom tiderna

Publicerad: